Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: ODS: sebeklam, estráda a fňukání na 25. kongresu

Komentář: ODS: sebeklam, estráda a fňukání na 25. kongresu
Předseda ODS Petr Fiala řeční na 25. kongresu | zdroj: Profimedia

"Nejsme 'jen' jinou, novou, mladou, obrozenou ODS. Jsme prostě ODS. ODS, jaká má být," nechal se na závěr téměř castrovského projevu slyšet stranický předseda Petr Fiala. Upřímnost jeho slov mu nelze nevěřit, realita však vypadá jinak.

25. kongres Občanské demokratické strany se konal v moderním, nedávno otevřeném Fóru Karlín. Škarohlída by napadlo, že ODS nemá na pronájem a poprosila strýčka Bakalu o půjčení sálu s tím, že to Fiala a spol. po kongresu uklidí. Koneckonců nebyla by to první službička, kterou by si spolu kdysi největší politická strana v zemi a tuzemský miliardář vyměnili. ODS má přece jen víc dluhů než voličů. Zajímavé bylo i rozložení stolů, které byly postaveny jako školní lavice příčně za sebou. Snad aby delegáti během 75minutového proslovu profesora Fialy dávali pozor a neusnuli.

Hvězdné války a zmatení pojmů

Fiala předstoupil před tisícihlavý sál za hudebního doprovodu k Hvězdným válkám od Johna Williamse. Pokud se cítil jako rytíř Jedi, tak vestoje aplaudující delegáti by museli být přívrženci Republiky, členy vesmírného parlamentu a mladými padawany. Oproti předchozím ročníkům však osazenstvo sálu vypadalo starší a omšelejší, padawané chyběli. Nebyly přítomny ani proslulé býčí šíje se zlatými řetězy. Jak sám Fiala poznamenal, "v ODS se už rozhodně nekrade, není ani co", takže co by tam temná strana síly vůbec dělala. Oproti drahým sakům přibylo svetrů a dokonce se mihl i kroj – snad v rámci zachování národní pestrosti.

Fiala zářil sebevědomím a sebechválou. Několikrát připomněl své intelektuální a akademické zázemí a neostýchal se citovat vlastní texty a výroky. I citace jiných byly poměrně pestré: od kvasifašistů Disneyho a Trumpa po antisemitu Forda. Politologa Fialu nelze podezřívat z neznalosti. Proto zarazí příklad socialisty Franklina Roosevelta, který progresivní zdanění v USA svého času dovedl na více než 90 procent. Stejně tak James Madison by pro liberálního politika mohl díky svým autoritářským skonům být spíše tabu. Propagace miliardářů ze Silicon Valley, kteří vydělali na bohatých státních programech, u strany, která má prvořadě podporovat živnostníky a menší podnikatele, trochu překvapuje. Na druhou stranu miliardy Andreje Babiše komentoval uštěpačně. Asi nejde o princip.

Fiala mluvil emotivně až paternalisticky. Rozhodně to nebyl slabý projev, jeho obsah ale několikrát - kulantně řečeno - překvapil. Přihlásil se k resuscitaci strany. Silně odsoudil prospěcháře a některé členy označil za kolaboranty. Byl to jasný signál předsedy, který svou pozici vnímá jako neotřesitelnou. O to víc zarážející pak bylo trapné fňukání o stranickou tisícovku, které v různých obdobách na kongresu zaznělo několikrát.

Přetrvávající stranický sebeklam a boj s cizáky

Fiala se přihlásil k původním programovým bodům své nové politické strany: podpora podnikání, nízké a přehledné daně a samospráva. ODS již delší dobu trpní kolektivní iluzí, že o voliče přišla především proto, že tyto pilíře opustila. Částečně tomu tak je, ODS je ale ztratila hlavně kvůli nedůvěryhodnosti svých vlastních, vysoce postavených členů. Uvnitř strany se má za to, že když už tam 'ti špatní' nejsou, přijde zase úspěšnější období. Rok je krátká doba a Fiala je v jiné situaci, než byl Klaus po tzv. Sarajevském atentátu. Skutečnost je taková, že preference strany se zatím nehnuly ani o píď. Pokud TOP09, KDU-ČSL a ANO 2011 nezačnou zásadně chybovat, vypadá to na boj s větrnými mlýny.

O to méně možná zarazí cílení na nízké lidské pudy a strach. Vaří se podle moderních receptů politické kuchařky: "když nevíš co, tak tam vraz islám", případně "když nestačí islám, přidej gaye a Klausovy tradiční hodnoty". Tato témata nejsou v ODS úplně nová. Vzpomeňme verbální útoky na konto Prague Pride Marka Bendy. Kulturně-historický diskurz na téma 'Islám a křesťanství v Evropě' místostarostky Prahy 8 Vladimíry Ludkové též stojí za povšimnutí. Nechme stranou nevkusné nepřímé srovnání běžných muslimů a lidských zrůd Islámského státu, které zaznělo i na kongresu. Proč si ale předseda liberální strany bere do úst homosexuály a tvrdí, že ohrožují tradiční rodinu, zůstává záhadou, kterou umí zodpovědět snad jen zakladatel Klaus. Homosexuál totiž může nějak ohrozit vaši rodinu pouze v případě, že jeden z vás je gay. Jinak to prostě nedává smysl. 

'Herci v modrém'

Tak by se mohlo jmenovat nové kulturní okénko pod taktovkou vedoucích představitelů ODS. Kongres pokračoval dalšími proslovy a udílením pamětních listů svým vlastním členům, to všem za doprovodu soundtracku Johna Williamse. Snad tím chtělo předsednictvo strany dát signál dovnitř - ti, co vydrží, budou odměněni. Bylo to tak trochu v rozporu s proklamací, že certifikát tohoto charakteru vystavují pouze a jenom voliči. A celkově jde o jev u pravicové strany trochu neobvyklý.   

Stand-up komedie místopředsedů Martina Novotného a Martina Kupky však vyrazila dech i zarytým milovníkům surrealismu. Dvojice u malého pultíku spíše než případné budoucí ministry připomínala Štaflíka a Špagetku (jejich vlastními slovy "Dlouhého a Širokého"). Novotný se jal vyprávět pohádku o fiktivním postkomunistickém městě, ze kterého ODS udělala perspektivní minimetropoli. Kupka zase vsadil na líbeznost českého venkova, kde zdaleka není už jen jeden 'kultůrák a jé-zed-dé'. Jenom není jasné, jestli po tomto vystoupení bude alespoň jeden z nich mít nadále šanci svou municipalitu (Ostrava a Líbeznice) nadále velebit.

Vystoupení na kongresu strany, která se ohání pravicovým liberalismem, byla poněkud kolektivistická. Předsednictvo na podijní piedestaly tak nějak připomínalo politbyro. Představení kandidátů do senátu místopředsedou strany a klubu Milošem Vystrčilem spočívalo v hromadném povolání a nástupu na pódium. 'Tady jsme, volte nás, úklona, ahoj'. Opět tak trochu divadelní. Oblíbeného senátora a dvorního baviče strany Kuberu jméno táhla ODS tak moc dolů, že se z něj skutečně alespoň na čas musel stát herec.

Než se rozjedeme domů

Největší otazník zůstává nad charakterem celé akce. Jako signál dovnitř a ujištění sebe sama o směřování strany účel splnila. Témata, mnohá z nich komunální, byla vůči voličům s výjimkou Václava Klause ml. komunikována kostrbatě. A to máme před volbami. Práce na programu a fungování strany byla bezesporu vidět.

Fiala na kongresu požádal o titulek "ODS se chystá bojovat" a tato slova mu lze věřit. Zda se občanští demokraté stanou rytíři nové republiky nebo hvězdnou pěchotu, rozhodnou voliči. 

Zdroje:
Vlastní