Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Ruský rubl zažívá nejhorší pád od konce 90. let. Intervence nepomohla

Aktualizováno: Ruský rubl zažívá nejhorší pád od konce 90. let. Intervence nepomohla
Ruský rubl rychle ztrácí na hodnotě | zdroj: ThinkStock

Během úterka strmě klesá kurz ruského rublu. Již prolomil hranici 80 rublů za americký dolar. Ruské měně nepomohla ani intervence centrální banky. Od začátku roku již ztratil rubl 50% hodnoty.

Nad ránem rubl posílil v reakci na zásah ruské centrální banky, posléze ale začal opět strmě klesat. Prolomil hranici 60 rublů za dolar a posléze 80 rublů. 

Ruský burzovní index RTS klesá o 10 procent. Další nepříznivou zprávou je výhled na ruský HDP v roce 2015, podle odhadů by mohl klesnout až o 4,5%.

Kromě cen ropy a poklesu výkonu ruské ekonomiky mají vliv na kurz rublu také měnoví spekulanti, kteří se do toho zřejmě opřeli ve velkém. Z ruské strany opakovaně zazněla domněnka, že jde o útok zahraničních tajných služeb.

Kurz rublu a jeho vliv na další mezinárodně politickou situaci je tématem pro analytiky a novináře také na sociálních sítích. Politolog Michael Romancov napsal na Twitteru: "Jen mě tak napadlo, co všechno si Číňané v Rusku koupí, když jde rubl do háje". Ekonom Pavel Kohout mu odpověděl: "Všechno. Nakonec úplně všechno."

Zdroje:
bloomberg.com, Vlastní