Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Rusové zaútočili na Charkov

Rusové zaútočili na Charkov
Jeden z obytných domů zasažených při ruském ostřelování Charkova. | zdroj: Profimedia

Ruské jednotky v sobotu večer začaly ostřelovat centrum Charkova. Ve městě se ozvaly četné výbuchy, informuje agentura Reuters.

„Poškozeno bylo zdravotnické zařízení, bytové domy a další civilní objekty,“ oznámil místní gubernátor. Oleh Synehubov. „Zasáhli centrální část města Charkov, zdravotnické zařízení, obytné domy, obchody a další veřejná místa,“ upřesnil.

Zásah dostal i hotel Charkov Palace v centru města.

Starosta Ihor Těrehov sdělil, že ruský útok způsobil „vážné škody“. Zdravotníci večer zaznamenali 26 zraněných.

Masivním ruským náletům Charkov čelil už v pátek. Tři lidé při nich přišli o život.

Ruský úder následuje po ukrajinském útoku na Bělgorod ze sobotního dopoledne. Bělgorod je od Charkova po silnici vzdálen jen 97 kilometrů.

Ukrajinci při něm podle Rusů ostřelovali příhraniční město dvěma raketami a také pomocí raketometů RM-70 Vampire české výroby. Ruské zdroje oznámily, že při úderu zahynulo nejméně 14 lidí a přes 100 bylo zraněno.

Útok na Bělgorod následoval den poté, co Rusové podnikli nejrozsáhlejší vzdušný úder na Ukrajinu od začátku své invaze do sousední země v únoru loňského roku.

Během vlny náletů napříč zemí přišlo o život nejméně 39 civilistů, více než 160 jich bylo zraněno. Útoky způsobily rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách.

Zdroje: