Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Rusko vyzvalo svět k prošetření válečných zločinů na Ukrajině

Rusko vyzvalo svět k prošetření válečných zločinů na Ukrajině
Válka na východě Ukrajiny nejhůř dopadá na civilisty | zdroj: Isifa.com

Informační válka, která zuří mezi Moskvou a Kyjevem, není o nic méně intenzivní než reálné boje proruských rebelů s ukrajinskými vojáky na východě Ukrajiny. V rámci ní v pátek ruský parlament takřka jednohlasně schválil deklaraci, v níž vyzývá ostatní státy a mezinárodní organizace k prošetření zločinů proti civilistům na jihovýchodě Ukrajiny. Dokument podpořilo 428 poslanců, jeden se zdržel hlasování. 

"Státní Duma vyzývá Organizaci spojených národů, Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Radu Evropy a světové společenství, aby uspořádalo objektivní, nezávislé a všestranné mezinárodní vyšetřování zločinů, které vedly k mnohačetným obětem v řadách civilního obyvatelstva na jihovýchodě Ukrajiny," uvádí se v deklaraci.

S iniciativou vyzvat svět k uspořádání vyšetřování přišli předseda dolní komory Sergej Naryškin a předsedové frakcí vládního Jednotného Ruska, komunistů, Spravedlivého Ruska i liberálních demokratů.

Rusové obviňují Ukrajinu z cílené likvidace ruskojazyčné civilní populace na východě země a hovoří o humanitárních zločinech, kterých se v regionu dopouštějí ukrajinští vojáci bojující s rebely. Kyjev jakákoli obvinění odmítá. 

Zdroje:
Vlastní, Vzgljad