Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rusko stíhá za genocidu ukrajinského ministra obrany a další armádní velitele

Rusko stíhá za genocidu ukrajinského ministra obrany a další armádní velitele
Exhumace těl z masového hrobu ve východoukrajinském Slavjansku | zdroj: Profimedia

Rusové vyšetřují ukrajinského ministra vnitra Valerije Heleteje, náčelníka generálního štábu ukrajinské armády Viktora Muženka a několik dalších velitelů pro podezření z genocidy ruskojazyčné populace na východě Ukrajiny. 

Vysoce postavení představitelé ukrajinské armády se měli dopustit cílené likvidace Rusů v luhanské a doněcké oblasti během období od července do začátku září.

Obvinění Ukrajinců z genocidy zaznělo z Moskvy už před několika dny, původně ale bylo neadresné a teprve nyní Moskva ukázala na konkrétní osoby.

Rusko napočítalo tři tisíce obětí genocidy, pět tisíc zraněných a více než 300 tisíc uprchlíků. Ukrajinská armáda podle Moskvy nasadila v regionu mimo jiné kazetové bomby a různé typy neřízené munice.

Na východě Ukrajiny i přes podepsané příměří pokračují boje mezi vládními silami a ozbrojenci. "V Donbaské oblasti denně umírají civilisté a je zřejmé, že se tak děje v důsledku nebo na základě přímého rozkazu ministra obrany, nebo v souladu s jeho mlčenlivým souhlasem. Za to by měl nést zodpovědnost," stojí v prohlášení Vladimira Markina z ruského vyšetřovacího výboru.

Vzájemná obvinění po sobě pálí Ukrajinci a Rusové už delší dobu. Ukrajina například stíhá ruského ministra obrany Sergeje Šojgu. Kyjev ho označuje za organizátora zločineckých bojůvek na východě Ukrajiny. 

Zdroje:
newsru.com, Vlastní