Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

V Hongkongu opět demonstrují tisíce aktivistů. Policie chystá zásah

V Hongkongu opět demonstrují tisíce aktivistů. Policie chystá zásah
Protesty v Hongkongu opět získávají na síle. Demonstranti se chystají blokovat celé centrum a přespávat na ulicích. | zdroj: Isifa.com

V centru Hongkongu opět demonstrují aktivisté a student proti kontroverzní volební reformě schválené čínskou vládou. Ta odmítá požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Proti aktivistům se navíc chystá zakročit policie.

Podle mezinárodních pozorovatelů přinášejí demonstranti do centra města velké zásoby jídla, pitné vody a dokonce i stany či věci na spaní. Blokují opět strategické budovy a míří k hlavnímu místu v oblasti Admiralty.

Demonstranty dnes podpořil i tchajwanský prezident Ma Jing-jeou, který Peking vyzval k demokratizaci celé země a ve svém prohlášení sdělil, že "touha po demokracii a zákonu práva nikdy nebyla výsadou Západu, je to právo všech lidí".

Lídři protestujících skupin znovu vyzvali k dialogu s vládními zástupci, kteří však kvůli blokádě města stran zmíněných uskupení diskusi odmítají. Podle hlavní vládní vyjednavačky Carrie Lamové není další dialog možný, jelikož zástupci prodemokratických sil vyzývají další občany, aby se přidali k protestům.

Zástupci čínské vlády navíc varují, že v případě další blokády města dojde k policejnímu zásahu. Nespecifikovali však v jakém rozsahu.

Zdroje:
cnn.com, Vlastní