Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Rusko se rozloučilo s Borisem Němcovem. Porošenko mu udělil vyznamenání

Aktualizováno: Rusko se rozloučilo s Borisem Němcovem. Porošenko mu udělil vyznamenání
Rodina u hrobu Borise Němcova | zdroj: Isifa.com

Poslední rozloučení s ruským aktivistou a podnikatelem Borisem Němcovem, kterého zabili v noci na sobotu v centru Moskvy, se odehrálo v Sacharovově centru, kde bylo vystaveno jeho tělo. Po něm následoval pohřeb. 

U rakve stála rodina Němcova včetně jeho matky. K Sacharovovu centru mířili další a další lidé s květinami, před budovou se tvořila fronta.

Ruský prezident Vladimir Putin, kterého Němcov otevřeně a tvrdě kritizoval, na pohřeb sice nepůjde, podle některých zpráv ale poslal do Sacharovova centra věnec. Rozloučení se prý zúčastnila i tisková mluvčí premiéra Dmitrije Medveděva Natalije Timakovová, jeden z vicepremiérů Arkadij Dvorkovič, šéfredaktor rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov, šéf federální jaderné agentury Rosatom Sergej Kirijenko či Naina Jelcinová, manželka exprezidenta Borise Jelcina. 

Pieta v Sacharovově centru trvala od desáté dopoledne místního času zhruba do dvou odpoledne. Němcova pak pohřbili na slavném moskevském Trojekurovském hřbitově.  

IS66646758 U rakve vystavené v Sacharovově centru stojí rodina Němcova | zdroj: Isifa.com

Poslední rozloučení s Němcovem se neobešlo bez skandálu. Ruské úřady odmítly pustit do země předsedu polského senátu Bohdana Borusewicze a lotyšskou europoslankyni Sandru Kalnieteovou. Oba mířili na pohřeb Němcova.

"V Šeremeťjevu mi sebrali diplomatický pas. Čekala jsem tam tři hodiny. Nakonec mi sdělili, že mě do Ruska nepustí kvůli bezpečnosti země," napsala Lotyška na svém Facebooku. Polský politik je zase na ruském "černém seznamu" kvůli svému postoji k ukrajinské krizi. 

Porošenko posmrtně vyznamenalNěmcova

Němcov se do Putina pouštěl léta, v poslední době mimo jiné kvůli aktivitám Ruska na východě Ukrajiny. Za jeho postoje ho posmrtně vyznamenal ukrajinský prezident Petro Porošenko. V den jeho pohřbu mu udělil řád Svobody. 

Jde o nejvyšší ukrajinské státní vyznamenání, jaké může získat cizinec. Prezident ho uděluje za mimořádné zásluhy v boji za ukrajinskou nezávislost.

Zdroje:
Lenta.ru