Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

V Moskvě zavraždili Němcova. Míra nenávisti v Rusku dosáhla vrcholu

V Moskvě zavraždili Němcova. Míra nenávisti v Rusku dosáhla vrcholu
Policie na místě vraždy Borise Němcova | zdroj: Profimedia

V noci na sobotu byl v Moskvě zabit Boris Němcov, jeden z vůdčích opozičních lídrů a oponentů prezidenta Vladimira Putina. Jen o pár hodin později se už v některých ruských médiích začalo spekulovat o tom, že za jeho vraždou stojí "peníze, které mohl dostávat od zahraničních sponzorů". Skutečností je, že se násilná smrt bohatého podnikatele a propagátora liberální demokracie řadí mezi tak hlasité případy, jako byla vražda moderátora Vladislava Lisťjeva v roce 1995 nebo opoziční novinářky Anny Politkovské v roce 2006. 

Němcova zastřelili na náměstí Vasilijevský spusk, které se nachází mezi Rudým náměstím a Kremelským nábřežím podél kremelské zdi ověnčené průmyslovými kamerami. Z kolemjedoucího auta do něj napálili čtyři střely a trefili se do srdce. Jen pár hodin před smrtí byl Němcov v redakci rádia Echo Moskvy.

"Mluvil před vysíláním. Říkal, že bych se měl bát, že ho pustím do vysílání. A já mu na to, ať raději zformuluje myšlenky, že má v hlavě samá děvčata. Říká, to bude dobrý, budeme bojovat. A já na to, a my o vašem boji budeme informovat s mimořádným cynismem," prohlásil šéfredaktor stanice Alexej Venediktov.

Němcov byl podle jeho slov veselý, tak jako obvykle. Jako o veselém člověku, který miloval život, o něm mluví i moderátorka Ksenija Sobčaková. "Znala jsem ho velmi dobře, měla jsem ho hodně ráda. Miloval život, byl opravdovým demokratem, velmi slušným člověkem," napsala Sobčaková na Twitteru.

Pokud by se ruským vyšetřovatelům podařilo najít vraha Němcova, bylo by to v rámci dosavadní historie vražd slavných lidí, zvlášť těch, kteří veřejně a hlasitě vyjadřují nesouhlas s vládní linií, mimořádný úkaz. Tak, jak se dodnes neví, kdo objednal vraždu Politkovské, obdobný vývoj lze předpokládat i v případě Němcova.

Pětapadesátiletý podnikatel a aktivista zemřel těsně před protivládní demonstrace, která je naplánovaná na neděli a na které se nezúčastní ani další přední opozičník Alexej Navalnyj, kterého soud poslal přesně před protestním pochodem na 15 dní do vězení.

Němcov byl v 90. letech ruským vicepremiérem a řada lidí ho považovala za horkého kandidáta na prezidentskou funkci po odchodu prezidenta Borise Jelcina, který si ale za svého nástupce zvolil Vladimira Putina. Němcov dlouhodobě kritizoval jeho politiku, od ekonomiky až po ruskou roli ve východoukrajinské krizi.

I přes spekulace o jakémsi "financování ze Západu", nelze prakticky pochybovat o tom, že jde o politickou vraždu. Faktem ale je, že zvlášť za stávající situace jeho smrt Putinovi rozhodně neprospěje. 

Zdroje:
Vlastní, Echo Moskvy