Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Ruská součást společnosti Google vyhlásila bankrot, není schopná plnit finanční závazky

Ruská součást společnosti Google vyhlásila bankrot, není schopná plnit finanční závazky
Ruská část Googlu není údajně schopná vyhovět požadavkům na výplatu odstupného svým bývalým zaměstnancům ani provádět ve stanovených termínech zákonné platby (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Ruská součást americké internetové společnosti Google vyhlásila bankrot. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na záznamy v ruském obchodním rejstříku.

Google už od března není schopen v Rusku zcela plnit své finanční závazky. Google, který je součástí technologické skupiny Alphabet, se ke zprávě bezprostředně nevyjádřil.

Ruská součást úřadům sdělila úmysl vyhlásit insolvenci. „Firma bankrot předvídala od 22. března 2022,“ stojí v úředních záznamech.

Google podle nich není schopen vyhovět požadavkům na výplatu odstupného svým bývalým zaměstnancům ani provádět ve stanovených termínech zákonné platby.

Moskva v úterý oznámila, že nemá v úmyslu zablokovat kanál YouTube, který patří Alphabetu. Navzdory tomu, že takovým opatřením už několikrát pohrozila a firmě vyměřila několik pokut. Úřady připustily, že jejich krok by pravděpodobně nepříznivě dolehl na ruské uživatele internetu.

Šéf telekomunikační společnosti Rostelecom Michail Osejevskij dnes podle agentury TASS řekl, že Google v Rusku funguje normálně, včetně všech jeho serverů.

Zatím není jasné, zda mohou za úpadek firmy pokuty, které jí vyměřily ruské úřady. Jejich součástí je i sankce 7,2 miliardy rublů (2,7 miliardy Kč) z loňského prosince, kterou firma dostala za to, že opakovaně odmítala mazat ze svých systémů obsah v Rusku považovaný za nezákonný.

Ruská součást Googlu měla v loňském roce tržby 134,3 miliardy rublů (téměř 50 miliard Kč), uvedla s odkazem na svou databázi firem agentura Interfax.

Zdroje: