Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Řešíte stěhování nebo koupi nemovitosti? Víme, u jakých dodavatelů přepíšete energie jednoduše online

Řešíte stěhování nebo koupi nemovitosti? Víme, u jakých dodavatelů přepíšete energie jednoduše online
Stěhování (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Ke změně dodavatele či přepisu energií dochází nejen z důvodu možné finanční úspory, ale i kvůli stěhování nebo pořizování nemovitosti. Podívali jsme se tedy na to, u jakých dodavatelů vyřídíte přepis energií v různých životních situacích jednoduše online z pohodlí domova.

Přepis elektřiny nebo zemního plynu je nutné řešit tehdy, pokud se na jednom odběrném místě střídají dva různí zákazníci. Taková situace může nastat v případě pronájmu, ale i při pořízení nemovitosti či řešení dědictví.

Přepis energií beze změny dodavatele či se změnou

Pokud chcete odběrné místo přepsat u stejného dodavatele na jinou osobu, jedná se o tzv. přepis odběrného místa v rámci stejného dodavatele. Tento způsob je o něco jednodušší a trvá přibližně 2 týdny. Jestliže chcete k jinému dodavateli, než měl původní odběratel, jedná se o přepis energií se změnou dodavatele. Celý proces může trvat 16 až 46 dní podle toho, kdy výpověď podáte. Tato varianta však nabízí příležitost získat u nového dodavatele výhodnější ceny a podmínky.

Online přepis energií u největších dodavatelů na trhu

V dnešní době již umí většina dodavatelů zákazníkům nabídnout sjednání smlouvy při změně dodavatele online. Co je však stále odlišuje, je to, jak jsou schopni řešit jiné, méně tradiční situace. Proto jsme pro vás srovnali největší dodavatele energií podle toho, jaké požadavky si u nich při sjednání smluv můžete vyřídit plně online. Bylo pro nás překvapením, že některé věci ještě nejsou samozřejmostí. Například nový odběr či obnovení odběru si lze dnes online zařídit jen u několika z těch největších společností. Vše zobrazuje uvedená tabulka. Společnosti ČEZ a MND lze označit za takové, které jsou dnes u nás z pohledu digitalizace sjednání posuzovaných smluvních variant asi nejdále.

Níže jsme pro vás dále vybrali informace a dokumenty, které jsou nutné k přepisu odběrného místa pro zemní plyn a elektřinu.

Přepis energií většinou vyřizuje nový odběratel. Pokud ho budete chtít vyřídit bez účasti původního odběratele, budete od něj potřebovat plnou moc nebo čestné prohlášení. V případě, že řešíte přepis energií po úmrtí blízkého, který dosud energie odebíral, budete kromě dokladu o vztahu k nemovitosti (nájemní či kupní smlouvy nebo výpisu z katastru nemovitostí) potřebovat doložit také úmrtní list.

Věříme, že je pro vás tento článek přínosný. Pokud byste si chtěli dodavatele srovnat podle aktuální nabídky a podmínek, využijte kalkulačku na srovnam.cz. Několik dodavatelů totiž aktuálně oznámilo nové ceny pod úrovní stropů stanovených vládou. Jako první přišli s oznámením snížení cen dodavatelé E.ON a MND a později zareagovali také další dodavatelé energií.

Zdroje:
komerční sdělení / PR, srovnám.cz