Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Řekové bojují s desítkami lesních požárů, hoří i na Gran Canarii

Aktualizováno: Řekové bojují s desítkami lesních požárů, hoří i na Gran Canarii
Řecko sužují desítky požárů | zdroj: Profimedia

Už několik dní hasiči bojují s desítkamilesních požárů v Řecku. Největší vyupkl nedaleko Atén, během pondělí se ho podařilo dostat pod kontrolu. Hoří i na španělském ostrově Gran Canaria. 

Na aténském předměstí Peania zasahovalo přes 130 hasičů, oheň vypukl na svazích hory Hymettos. To je asi 10 kilometrů od centra metropole. Nikdo nebyl zraněn, popelem lehly dva domy. Oheň také v pondělí na čas zastavil dopravu v okolí Atén, během dne však byla obnovena.

Na ostrově Elafonisos museli být v sobotu evakuováni turisté z kempu a z hotelu. 

Právě v sobotu večer sice hasiči oznámili, že mají plameny pod kontrolou, v neděli však kvůli silnému větru požár propukl znovu. Několik tisíc turistů už ostrov opustilo. 

Požáry způsobilo teplé a větrné počasí. Extrémní riziko vzniku požárů v zemi platí do úterý - a to pro většinu území na jihu pevninského Řecka, pro ostrovy na severu Egejského moře a oblasti poblíž hranic s Tureckem.

Plameny strávily stovky hektarů půdy 

Komplikovaná situace je i na španělském ostrově Gran Canaria. Plameny tam od soboty zničily na 1500 hektarů půdy. Zatím nejsou hlášena žádná zranění, evakuováno muselo být přes tisíc lidí. Úsilí hasičů maří silný vítr, místní se obávají také hlášeného návratu vlny veder. 

Oheň hasí šest stovek lidí, hasiči využívají i 11 vrtulníků a dvě letadla. Kvůli podezření ze založení požáru byl zadržen pětapadesátiletý muž. 

Zdroje: