Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Reformy jsou nevyhnutelné, přesvědčuje premiér Nečas

Reformy jsou nevyhnutelné, přesvědčuje premiér Nečas
zdroj: Profimedia

Země Evropské unie si žily nad poměry, a tak nyní musí reagovat nejen na svou snižující se konkurenceschopnost v rámci světové soutěže, ale i na nepříznivý demografický vývoj.

Přesto je Česká republika jednou z mála evropských zemí, které ratingové agentury přisuzují do budoucna pozitivní ekonomický vývoj, uvádí v článku pro MF Dnes premiér Petr Nečas.

Řadě vyspělejších evropských zemí klesají ratingy, ale Česká republika je jednou z mála, které ratingové agentury přisuzují do budoucna pozitivní ekonomický vývoj. „To je známka rozpočtové politiky vlády a zahájených reforem, které prosazujeme už od roku 2007," pochvaluje si premiér Petr Nečas v článku pro MF Dnes počínání posledních českých vlád.

Přestože Česko díky dobré pověsti na finančních trzích uspořilo 18 miliard korun v dluhové službě, viní odbory spolu s opozicí vládu z „asociálních" reforem. „Přitom nezaměstnanost je nejnižší za poslední dva roky, hospodářský růst je v prvním čtvrtletí vyšší, než bylo očekáváno, stejně jako růst mezd," vybírá premiér příklady příznivě se vyvíjejících ukazatelů.

Se zvyšujícím se věkem pro odchod do důchodu nic nenaděláme

Navíc zdůrazňuje, že reformy prosazuje vláda postupně, takže dopady na obyvatelstvo nebudou tak dramatické jako v jiných zemích. Nežijeme tedy ve „zbídačelé" zemi, jak tvrdí odbory. „Nežijeme však ani ve vzduchoprázdnu a vnímáme ekonomickou realitu. Proto chceme prosadit reformní program, který je průnikem programů všech tří koaličních stran. Kvůli němu jsme byli zvoleni," upozorňuje Nečas, že se nedá očekávat, že koalice bude prosazovat program ČSSD, KSČM a odborů.

Celý článek na ParlamentniListy.cz