Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rath: Tramvaje by mohli řídit Nečas s Kalouskem, metro Klaus

Rath: Tramvaje by mohli řídit Nečas s Kalouskem, metro Klaus
zdroj: Mediafax

Prezident Václav Klaus rozzuřil svými výroky některé politiky ČSSD. Zvláště pak tím, aby stávkující dostali výpovědi. Podle hejtmana Davida Ratha by v tom případě mohli jít řídit tramvaje premiér Petr Nečas a ministr Miroslav Kalousek a Klaus by se mohl stát strojvedoucím v metru.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach si myslí, že Klaus se bojí, že se hosté nedostanou na jeho čtvrteční oslavu narozenin. „Být vládou a pražským primátorem, tak bych se snažil po celé republice najít autobusy a nahradit jimi ty stávkující a těm říci na shledanou, když nepřijdou do práce," řekl prezident v pondělí při návštěvě Plzně. „Stávkovat politicky je zneužití stávky k politickým cílům," dodal.

Prezident je naštvaný kvůli narozeninám

"Obvykle nesleduji to, co říká Václav Klaus, ale dneska se ke mně jeho geniální myšlenky dostaly. Vyhodit všechny stávkující tramvajáky, řidiče autobusů a strojvedoucí metra a železnic je super nápad. Tramvaj by pak řídil Nečas s Kalouskem a metro Klaus, konečně by něco pořádného dělali," řekl pro ParlamentníListy.cz středočeský hejtman David Rath, který kdysi označil prezidenta Klause za vrtošivého staříka.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha Klausovi nejspíš vadí datum stávky. „Pan prezident je asi naštvaný. Slaví ve čtvrtek narozeniny na Hradě a gratulanti asi budou muset přiletět vrtulníky," sdělil pak pro ParlamentiníListy.cz Škromach. Navíc kvůli stávce nebudou prezidentovy narozeniny hlavní zprávou dne.

Snad Klaus nenasadí vojsko

„Skutečnost, že prezident Václav Klaus vyzval vládu, aby "byla daleko, daleko rezolutnější", najmula autobusy a stávkujícím řekla "na shledanou", považuji za skandální. Pokud to takto s prohlášeními pana prezidenta půjde dál, tak do čtvrtka bude úkolovat ministra obrany, aby nasadil proti stávkujícím vojsko, v nejhorším případě o tom rozhodne jako vrchní velitel ozbrojených sil sám. Obávám se, při této logice uvažování pana prezidenta, aby už ve středu večer nebyl vyhlášen výjimečný stav," napsal na svém serveru Vasevec.cz expředseda ČSSD Jiří Paroubek.

Pravice s blokádou nesouhlasí

Pravicoví poslanci s nátlakem odborů nesouhlasí. „Blokádu považuji za jasný projev slabosti odborářů. Protože nejsou výpadkem své činnosti schopni efektivně otrávit život ostatním občanům, snaží se tak činit nezákonnými a v podstatě teroristickými prostředky. Braní si ostatních občanů za rukojmí svých politických představ je nelegální i nelegitimní. Doufám, že policie bude postupovat stejně jako v jiných případech narušování veřejného pořádku a dopravy," říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ODS a místopředseda ústavně právního výboru Marek Benda.

„Blokáda silnic je zásahem do ústavně garantovaného práva občanů na svobodný pohyb, který je zakotven v listině práv a svobod. Při porušení tohoto práva je státní moc povinna zasáhnout všemi prostředky," sdělil poslanec z TOP 09 Daniel Korte.