Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Odboráři se chovají jak teroristé, zlobí se Benda. Pravice souhlasí

Odboráři se chovají jak teroristé, zlobí se Benda. Pravice souhlasí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ministr vnitra Jan Kubice uvedl, že v případě, že budou odboráři při stávce blokovat komunikace, zakročí policie a vytlačí protestující, aby silnice zprovoznila. Takový postup má podporu pravicových politiků, zatímco levice "právo" na blokádu hájí.

Obě strany nešetří ostřejšími výrazy. Podle průzkumu SC&C pro ČT stávku podporuje 51 procent obyvatel. S formou, tedy stávkou na železnici a v MHD, souhlasí 58 procent, proti je 42 procent. S blokádou silnic souhlasí pouze 40 procent lidí, 60 procent je proti.

Poslanci pravice blokádu tvrdě odsuzují. „Blokáda silnic je zásahem do ústavně garantovaného práva občanů na svobodný pohyb, který je zakotven v listině práv a svobod. Při porušení tohoto práva je státní moc povinna zasáhnout všemi prostředky," sdělil serveru ParlamentníListy.cz poslanec z TOP 09 Daniel Korte.

„Blokádu považuji za jasný projev slabosti odborářů. Protože nejsou výpadkem své činnosti schopni efektivně otrávit život ostatním občanům, snaží se tak činit nezákonnými a v podstatě teroristickými prostředky. Braní si ostatních občanů za rukojmí svých politických představ je nelegální i nelegitimní. Doufám, že policie bude postupovat stejně jako v jiných případech narušování veřejného pořádku a dopravy," míní pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ODS a místopředseda ústavně právního výboru Marek Benda.

Celý článek na ParlamentniListy.cz