Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Rakousko zavře většinu obchodů a služby, přitvrzuje i benevolentní Švédsko

Aktualizováno: Rakousko zavře většinu obchodů a služby, přitvrzuje i benevolentní Švédsko
Rakouský kancléř Sebastian Kurz | zdroj: Profimedia

Rakousko zavede od konce příštího týdne přísná plošná opatření proti šíření koronaviru. Od soboty 26. prosince nebudou smět otevřít obchody kromě těch, které prodávají zboží každodenní potřeby. Znovu uzavřeny budou i některé služby. Školy přejdou od 7. do 15. ledna na distanční výuku.

Jak dále oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz, otevření lyžařských areálů má být věcí jednotlivých spolkových zemí. Na lanovkách má každopádně platit roušková povinnost. 

V Rakousku, kde žije necelých devět milionů lidí, zemřelo s covidem-19 od začátku epidemie 5172 lidí, za posledních 24 hodin se smrtelná bilance zvýšila o 145. Počet nakažených za poslední den vzrostl o 2085, od začátku současné pandemie jich je 334 913.  V poslední době přibývá přibližně 2600 nově infikovaných denně a téměř 120 mrtvých. 

Kvůli trvale vysokým nárůstům nově infikovaných koronavirem se Rakousko po 11 dnech uzamkne do dalšího, už třetího lockdownu, kdy bude omezena velká část služeb s cílem omezit setkávání lidí. V zemi se opět uzavře většina obchodů a otevřít budou smět opět 18. ledna společně s restauracemi, školami, muzei a divadly, uvedla rakouská vláda v prohlášení. Restaurace či hotely, které podle původních plánů měly 7. ledna otevřít, tak zůstanou zavřené déle.

Vycházet ven budou smět Rakušané v období třetího lockdownu opět jen v odůvodněných případech, jako jsou procházky, cesty do zaměstnání nebo nákupy. Platit to bude i na silvestra.

Až do 24. ledna bude lockdown platit pro lidi, kteří nebudou otestováni na koronavirus během druhé fáze hromadného testování ve dnech 15. až 17. ledna. Účast na tomto testování vlastně nebude dobrovolná, protože kdo bude chtít od 18. ledna navštěvovat obchody, kulturní zařízení nebo restaurace, bude se muset prokázat negativním testem.

Testovaní lidé se navíc budou opět smět setkávat s lidmi z jiné domácnosti. Rakouská vláda doufá, že brzy budou mít lidé možnost si testy provádět sami doma. Policie bude podle Kurze od 18. ledna namátkově kontrolovat, zda lidé navštěvující kulturní akce nebo restaurace skutečně jsou testovaní. Lidé bez testů budou smět pouze do práce nebo na nákupy potravin, ale pouze s respirátory FFP2.

Lyžařské vleky a lanovky mohou navzdory lockdownu zůstat v provozu, ale lyžaři budou muset mít nasazeny respirátory třídy FFP2. Spustit provoz mohou už 24. prosince, ale vzhledem k uzavřeným hotelům, restauracím a barům jich prakticky budou moci využívat jen místní.

"Je to jediná možnost, jak v dobách pandemie opět otevřít turismus, kulturu a gastronomii, a zároveň zabránit tomu, aby čísla opět explodovala," řekl k opatřením Kurz. Zdůraznil, že Vánoce ještě Rakušané stráví, "jak bylo plánováno", ale poté budou opatření zpřísněna, aby se stlačil počet nově infikovaných na 100 000 obyvatel za sedm dní pod stovku, za poslední týden přitom byla tato hodnota na 206. Přes Vánoce bude povoleno setkání až deseti lidí z deseti různých domácností.

Rakouská vláda uvolnila předchozí restrikce po pouhých třech týdnech platnosti 7. prosince. Otevřít opět mohly obchody a školy, zatímco gastronomické provozy a hotely zůstaly zavřené. Epidemii se přibrzdit nepodařilo.

Švédsko poprvé doporučuje roušky

Švédsko známé svým poměrně benevolentním přístupem vůči pandemii zavedlo dosud nejpřísnější opatření proti šíření koronaviru. Poprvé bude doporučovat nošení roušek, a to ve veřejné dopravě. Kromě toho do 24. ledna zavře veřejná zařízení, pokud nejsou nezbytně důležitá, jako například plovárny, posilovny nebo knihovny. Už od 20. listopadu zakázalo podávat v restauracích, hospodách a barech alkohol po 22:00 hodině. Nově bude tento zákaz platit už od 20:00.

"Není možné se vrátit k normálnímu každodennímu životu. Pandemie je otázka života a smrti," řekl švédský premiér Stefan Löfven na tiskové konferenci. Země se nyní potýká s prudkou druhou vlnou pandemie a rekordní počty nových případů evidovala téměř každý týden v uplynulých dvou měsících. V desetimilionové skandinávské zemi se přitom dosud nakazilo 357 466 lidí, 7993 jich zemřelo, z toho 100 v pátek.

Švédsko se ve své strategii boje proti nemoci covid-19 až dosud vyhýbalo nařizování roušek a uzávěr a jeho strategie je ve světě vnímána jako značně neortodoxní. Úřady jsou terčem kritiky kvůli tomu, že nedokázaly před infekcí ochránit zejména nejzranitelnější občany v domovech seniorů. Za selhání to označil i král Carl XVI. Gustav.

Belgická politička prozradila cenu vakcíny společností Pfizer/BioNTech 

Americká farmaceutická firma Pfizer si stěžuje na porušení zásady důvěrnosti poté, co belgická státní tajemnice pro otázky rozpočtu Eva De Bleekerová prozradila cenu její koronavirové vakcíny. Politička cenu napsala na twitter, tweet následně smazala.

Vakcínu společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech si Belgie objednala přes Evropskou unii. Mluvčí americké firmy Elisabeth Schraepenová pro oblast Beneluxu řekla deníku Le Soir, že zveřejnění cenových detailů bylo porušením zásady důvěrnosti. "Na tyto ceny se vztahovala doložka o mlčenlivosti ve smlouvě s Evropskou komisí," uvedla Schraepenová.

Tabulka nakrátko zveřejněná De Bleekerovou podle agentury Reuters ukazovala, že belgickou vládu vyjde jedna dávka na 12 eur (314 korun), přičemž celkově jich kabinet zatím objednal pět milionů. Podle důvěryhodných zdrojů agentury Reuters souhlasila EU s cenou 15,50 eura (405 korun) za dávku vakcíny firem Pfizer a BioNTech. Belgická cena podle jednoho z unijních úředníků nezohledňuje nevratné zálohy ve výši stovek milionů eur, které EU zaplatila mnoha farmaceutickým společnostem za to, aby si předem zajistila jejich očkovací látky.

Zpřísňují i Švýcaři

Zpřísnění opatření proti šíření koronaviru ohlásilo také Švýcarsko. Od příštího úterý budou i v této alpské zemi muset zavřít restaurace, kina, muzea nebo sportovní zařízení, ale obchody a také lyžařské areály mohou zůstat navzdory kritice ze zahraničí otevřené. Jednotlivé kantony však mohou lyžařské oblasti zavřít. Pokud se situace v příštím roce nezlepší, přijdou další zpřísnění, varovala švýcarská prezidentka Simonetta Sommarugaová.

Švýcarsko, které má 8,6 milionu obyvatel, patří mezi země s nejvyššími nárůsty infekce v poměru k počtu obyvatel v Evropě. V poslední době tu každý den přibývá přes 4000 případů nákazy a více než stovka souvisejících úmrtí.

Zdroje: