Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Putinův komentář k situaci v Kurské oblasti je překvapivě bezkrevný

Putinův komentář k situaci v Kurské oblasti je překvapivě bezkrevný
Vláda sestavila seznam nepřátelských zemí na základě prezidentského dekretu. Tento dokument podepsal Vladimir Putin 23. dubna v době nových diplomatických konfliktů | zdroj: Profimedia

Při schůzce s gubernátory se ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil k aktuální situaci na frontě, kde ukrajinské síly pronikly do oblasti kolem Kurska.

Podobně jako v případě loňské revolty Jevgenije Prigožina byl Putinův veřejný projev překvapivě vágní a bez většího apelu, který by odpovídal faktu, že se poprvé nepřátelské síly dostaly na ruské území a obsadily ho. Paradoxně i potvrdil deklaraci ukrajinského prezidenta Zelenského, že cílem vpádu je destabilizovat režim.

Ukrajina se útokem na ruskou Kurskou oblast pokusila zlepšit své vyjednávací pozice, zpomalit ruský postup na jiných úsecích fronty, zastrašit ruskou společnost a destabilizovat pohraniční oblasti. To prohlásil Vladimir Putin na dnešní poradě s účastí gubernátorů pohraničních regionů. Za hlavní úkol Putin označil vyhnat nepřítele z ruského území.

"To, co se stalo v pohraničních oblastech, se musí vyhodnotit a samozřejmě se tak stane. Ale nyní je hlavní vyřešit aktuální úkoly (...) a hlavní úkol nepochybně leží před ministerstvem obrany, které musí vytlačit, vyhnat nepřítele z našeho území a spolu s pohraniční stráží zajistit spolehlivou ochranu státní hranice," prohlásil Putin. "Nepřítel určitě dostane náležitou odpověď a všechny cíle, které jsme si vytyčili, budou bez jakékoliv pochybnosti dosaženy," zdůraznil podle státní agentury TASS.

Ukrajinské jednotky před sedmi dny překvapivě vpadly do Kurské oblasti a ruským silám se je doposud nepodařilo vytlačit z ruského území. Úřadující gubernátor Alexej Smirnov během porady začal hovořit o tom, že Ukrajinci obsadili 28 obcí, pronikli do hloubky 12 kilometrů a nová fronta je široká 42 kilometrů, ale Putin jej přerušil a vyzval, ať hovoří o pomoci lidem. Gubernátor pak připustil, že osud 2000 obyvatel obsazených obcí je neznámý a asi 120.000 obyvatel bylo evakuováno ze svých domovů. Během bojů přišlo o život 12 lidí, dalších 121, včetně deseti dětí, utrpělo zranění, dodal.

Ukrajina se dnes 901. dnem brání ruské invazi, kterou nařídil Putin v únoru 2022, a rozpoutal tak nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války.

Zdroje: