Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Putin: Za dění v Gaze i Dagestánu mohou USA a Západ

Putin: Za dění v Gaze i Dagestánu mohou USA a Západ
Vladimir Putin na poradě vedení Ruska | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené státy a celý západní svět z odpovědnosti za smrtelný chaos na Blízkém východě, kde proti sobě bojuje Izrael a palestinské radikální hnutí Hamás. Západ podle Putina těží z nestability ve světě.

V projevu po poradě vedení Ruska šéf Kremlu rovněž obvinil západní a ukrajinské tajné služby, že pomohly rozdmýchat i prostřednictvím sociálních sítí nepokoje v ruské Machačkale, kde v neděli zastavil provoz místního letiště násilný protiizraelský protest. Izrael dnes varoval před cestami do ruské Dagestánské republiky, kde leží i Machačkala.

„Musíme jasně pochopit, kdo způsobil tragédii národů na Blízkém východě a v dalších částech světa,“ řekl Putin a vedle Pásma Gazy jmenoval Ukrajinu, Irák a Sýrii. „Jsou to elity u moci ve Spojených státech a jejich satelity, které mají prospěch ze světové nestability,“ dodal šéf Kremlu v projevu, v němž Západ označil za „geopolitické loutkovodiče“.

Ruským bezpečnostním složkám Putin v reakci na dění v Machačkale, po němž zůstalo 20 zraněných, nařídil „přijmout přísná, včasná a jasná opatření na ochranu ruského právního státu“. Izrael vyhlásil nejvyšší stupeň varování před cestami do Dagestánu.

Nepokoje v Machačkale následovaly po několika dalších antisemitských incidentech na ruském severním Kavkaze v reakci na boj izraelské armády proti radikálům z Hamásu v Gaze. Izrael vyzval ruské úřady, aby chránily Izraelce a Židy ve své působnosti.

V neděli několik set lidí vniklo do budovy letiště v Machačkale a na letištní plochu, než je vytlačili strážci zákona. Podle posledních zpráv bylo zraněno více než 20 lidí včetně policistů, 83 výtržníků bylo zadrženo. Dřívější zprávy informovaly zhruba o 60 zadržených. Dagestánské úřady a náboženští představitelé incident odsoudili.

Zdroje: