Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Putin je nenahraditelný, věří většina Rusů

Putin je nenahraditelný, věří většina Rusů
Suvenýry s Putinem, trička s Putinem, Putinova vodka a další perly jsou běžnou součástí ruské reality | zdroj: Isifa.com

V současné době neexistuje člověk, který by mohl nahradit prezidenta Vladimira Putina, věří více než polovina Rusů. Vyplývá to z průzkumu agentury Levada-centrum. Za dva roky počet lidí, kteří považují dlouholetého ruského vůdce za nenahraditelnného, stoupl dvojnásobně. 

Zatímco v prosinci 2012 si myslelo, že je Putin nenahraditelný, 27 procent respondentů, o rok později to bylo už 31 procent a v nejnovějším průzkumu je to už 54 procent.

Jen 24 procent dotázaných si přitom myslí, že "pokud to bude potřeba, najít náhradu za Putina bude možné" a jen 10 procent věří, že jméno případného náhradníka by bylo možné oznámit už dnes.

Po prezidentských volbách v roce 2018 by v prezidentském křesle chtělo vidět znovu Putina 55 procent respondentů  a pouze 10 procent někoho jiného, který by ovšem pokračoval v zavedené politice, a dalších 18 procent někoho, kdo by nabídl "jiná řešení problémů Ruska".

Putin se zatím jednoznačně nevyslovil, zda bude znovu usilovat o nejvyšší post, ale už předeslal, že tak může učinit, pokud si to budou lidé přát a bude k tomu vhodná situace. 

Zdroje:
Lenta.ru