Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Prymula končí jako Babišův poradce, na Slavii byl i Mynář. Tvrdík se za pozvání VIP hostů omluvil

Prymula končí jako Babišův poradce, na Slavii byl i Mynář. Tvrdík se za pozvání VIP hostů omluvil
Podle Babiše působí Prymulova účast na fotbale papalášsky. | zdroj: Profimedia

Premiér Andrej Babiš ukončil spolupráci se svým poradcem a bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou kvůli dnešní Prymulově účasti na fotbalovém zápase. Premiér to napsal serveru Novinky.cz.

Podle Babiše působí Prymulova účast na fotbale papalášsky. Také ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl internetové televizi DVTV, že Prymula nepostupoval správně. Prymula ČTK sdělil, že účast diváků na fotbale byla povolena, že měl před akcí negativní test na koronavirus a na tribuně měl respirátor.

„Domluvili jsme se na ukončení spolupráce, protože tohle není možné,“ uvedl premiér v reakci na jednání Prymuly. „Pan Prymula je velký odborník na epidemie, sociální inteligenci ale postrádá. Tohle je prostě opět špatně, vůči fotbalovým fanouškům, kteří nemůžou na stadion, i lidem, po kterých teď chceme, aby byli hlavně doma,“ doplnil Babiš.

Domluvili jsme se na ukončení spolupráce, protože tohle není možné.

Prymula byl v hledišti při zápasu Evropské ligy mezi pražskou Slavií a britským Leicesterem. „Ano, byl jsem s dvě hodiny starým negativním testem a respirátorem na legálním fotbalovém zápase s povolenou návštěvou diváků,“ sdělil Prymula ČTK. „Podotýkám, že jsem letos neměl žádnou dovolenou, natož zahraniční. Zdá se, že já smím být pouze doma,“ doplnil.

V Česku aktuálně platí nejvyšší stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES, ve kterém jsou povoleny pouze profesionální sportovní soutěže bez diváků. Předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík ale před zápasem oznámil, že se na zápas dostane v rámci pilotního projektu několik stovek lidí, kteří předtím podstoupí PCR test na covid-19. „V kombinaci s respirátorem FFP2 bez rizika,“ sdělil k tomu na twitteru.

Podle snímků ze zápasu byli na hledišti kromě Prymuly například kancléř prezidenta Vratislav Mynář, europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nebo ředitel České televize Petr Dvořák a tenistka Petra Kvitová. Diváci na sobě měli respirátory, seděli ale blízko sebe. Mezi některými skupinami sedících diváků byla podle snímků mezera pouze na jedno volné sedadlo. Prymula však ve vyjádření pro ČTK tvrdil, že mezi cizími lidmi na tribuně byly dvoumetrové rozestupy.

Prymula opakovaně prosazuje tvrdší opatření proti šíření nemoci covid-19. Ještě dnes dopoledne řekl České televizi, že premiérovi navrhne kvůli horšící se epidemické situaci zavedení striktních opatření na dva až tři týdny. Přitom i ve funkci ministra zdravotnictví musel skončit po podobném incidentu. Z vlády odešel poté, co deník Blesk loni 23. října zveřejnil fotografie, podle kterých byl Prymula pozdě večer spolu s dalšími lidmi v restauraci, ačkoli byly restaurace v danou dobu kvůli epidemii uzavřené.

Tvrdík se omluvil

Předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík se omluvil za pozvání VIP hostů na čtvrteční domácí zápas úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy s anglickým Leicesterem (0:0). Označil to za morální selhání, protože v době přísných opatření proti šíření koronaviru v ČR nemohou na tribuny fanoušci a pražský klub má být vzorem a pozitivním symbolem.

Fotografové zachytili na tribuně v Edenu bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymulu. Mezi prominentními fanoušky byli i kancléř prezidenta Vratislav Mynář, europoslanec Alexandr Vondra, tenistka Petra Kvitová nebo generální ředitel České televize Petr Dvořák. Diváci měli respirátory, ale seděli blízko sebe. Mezi některými skupinami byla podle snímků mezera pouze na jedno volné sedadlo.

Současná etapa pandemie v ČR však vyžaduje více než cokoliv jiného solidaritu. V tom jsme udělali obrovskou chybu.

„Pozvání VIP hostů na včerejší zápas bylo v intencích toho, že máme být jako přední český klub vzorem a pozitivním symbolem a na zápasy nemohou všichni naši fanoušci, morálním selháním. Omlouváme se,“ napsal Tvrdík dnes na sociální síti twitter.

Bývalý ministr obrany už ve čtvrtek zdůraznil, že Slavia neporušila žádná epidemiologická nařízení, protože všichni hosté jsou dlouholetými fanoušky úřadujících českých mistrů a absolvovali PCR testy. „Současná etapa pandemie v ČR však vyžaduje více než cokoliv jiného solidaritu. V tom jsme udělali obrovskou chybu,“ uvedl Tvrdík.

Zdroje: