Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Profesoři udělali z aukcí vědu. A přiklepli jim za to nobelovku!

Profesoři udělali z aukcí vědu. A přiklepli jim za to nobelovku!
Paul Milgrom (vlevo) a Robert Wilson. Letošní držitelé Nobelovy ceny za ekonomii. | zdroj: Profimedia

Také aukce jsou vědecká disciplína. Upozorňuje na to letošní Nobelova cena za ekonomii.

Nobelovu cenu za ekonomii za rok 2020 získali Američané Paul Milgrom a Robert Wilson za vědecké práce, kterými vylepšili teorie aukcí a za vynálezy nových forem aukcí. Oznámila to v pondělí Královská akademie věd ve Stockholmu.

Milgrom a Wilson, profesoři Stanfordovy univerzity v Kalifornii, zasvětili teorii aukcí desítky let.

"Oba objasnili, jak aukce fungují, a přispěli k pochopení psychologie kupujících. Využili také svých teoretických objevů k tomu, aby vymysleli nové formáty aukcí, ze kterých mají prospěch jak prodejci, tak kupující a daňoví poplatníci po celém světě," píše se v prohlášení Královské švédské akademie věd.

Vynalezené aukční formáty například umožňují současně dražit několik souvisejících věcí. Byly mimo jiné použity v aukcích radiových frekvencí, kvót na lov ryb, přistávacích slotů na letištích nebo emisních povolenek.

profimedia-0227506916 Vydražit se dá téměř vše. Třeba spodky po Elvisovi. | zdroj: Profimedia

Nobelova cena za ekonomii, přesně Nobelova pamětní cena za ekonomii, nepatří mezi původní ocenění, které ve své závěti z roku 1895 určil vynálezce dynamitu Alfred Nobel. Uděluje ji Švédská národní banka.

Oznámením držitele Nobelovy ceny za ekonomické vědy skončil seriál udílení prestižních ocenění. Minulý týden byli postupně vyhlášeni laureáti Nobelových cen za medicínu, za fyziku, za chemii, za literaturu a za mír. Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká také finanční prémie, která letos dosáhne deset milionů švédských korun (zhruba 26 milionů korun), to je milion švédských korun více než loni.

Předávání cen plánované na 10. prosince, na výročí úmrtí Alfreda Nobela, letos kvůli koronaviru také změní podobu a místo ve stockholmské koncertní síni se bude vysílat v televizi ze stockholmské radnice. Také laureáti by se měli připojit virtuálně.

Udělování Nobelových cen za mír v Oslu bude také omezeno. 

Zdroje: