Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ceny v září klesly, meziroční inflace se však drží nad třemi procenty

Ceny v září klesly, meziroční inflace se však drží nad třemi procenty
Inflace, nepřítel úspor. | zdroj: Profimedia

Poměřováno Evropskou unií, Čechům za rok ujedla inflace z peněz po Maďarech a Polácích největší díl. Také v září zůstala nad třemi procenty proti stejnému období loňského roku. Avšak dobrou zprávou je to, že proti srpnu klesla.

V září vzrostly ceny, které platí spotřebitelé o 3,2 procenta proti stejnému období loňského roku, informoval v pondělí Český statistický úřad.

Ceny teď v Česku tlačí nahoru dražší alkohol a tabák. Zdražily i některé potraviny jako uzeniny nebo cukr. Vyšší ceny lidé platí za vodné, stočné a elektřinu.

Naopak klesají ceny za poštovní služby a telekomunikace. Z potravin zlevňuje zelenina.

Ceny porostou mírněji

Tempo růstu inflace se v září snížilo o desetinu procenta ze srpnových 3,3 procenta a analytici očekávají, že bude dál klesat pod tři procenta.

"Trh očekával zrychlení na 3,5 procenta a centrální banka na 3,6 procenta. Za nižším růstem cen stály zejména ceny některých potravin, které v září klesly," řekl k vývoji cen hlavní analytik ING Bank Jakub Seidler. 

Přesto zůstává inflace vysoká, v Evropské unie je vyšší pouze v Polsku (4 procenta) a Maďarsku (3,7 procenta). Je také pořád vysoko nad horní hranicí dvouprocentního tolerančního pásma České centrální banky.

profimedia-0410172236 Ceny alkoholu výrazně stoupají. | zdroj: Profimedia

Analytik ČSOB Petr Dufek předpovídá její další pokles. "V nejbližších měsících se nejspíš začne snižovat a v závěru roku se dostane až na 2,5 procenta. Vlna rychlého zdražování potravin už pravděpodobně končí a pozitivní obrat by se postupem času měl projevit i u cen energií. Svoji roli sehraje i slábnoucí spotřebitelská poptávka, která odráží nejenom obavy z dalšího vývoje, ale i nižší reálné mzdy ve významné části ekonomiky," pravil Dufek.

ČNB očekává za celý letošní rok inflaci ve výši 3,4 procenta, což by představovalo nejvyšší celoroční inflaci od roku 2008. Po aktuálních datech je však pravděpodobné, že inflace bude mírně nižší, bude ale nad třemi procenty, a tedy nejvyšší od roku 2012.

Nejvíc za rok zdražil cukr

V říjnu meziročně nejvýrazněji stouply ceny cukru – o 17,4 procenta, Zdražování masa zpomalilo na 5,6 procenta ze srpnových šesti procent a ovoce zdražilo o 20,6 procenta z předchozích 22,4 procenta. Zlevnilo meziročně polotučné trvanlivé mléko nebo vejce.

Ceny alkoholických nápojů stouply proti loňskému září o 5,7 procenta a tabákových výrobků o 14,2 procenta. Ve spojení s bydlením zdražilo vodné o 1,7 procenta, stočné o 1,5 procenta a elektřina o 7,6 procenta. Zároveň o 5,4 procenta byly vyšší ceny stravovacích služeb.

Proti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,6 procenta. Podepsalo se na tom zejména zlevnění rekreace a kultury, kde byly o téměř 22 procent levnější dovolené s komplexními službami.

Zlevnění proti srpnu mohli lidé pocítit také u potravin, meziměsíčně byly nižší ceny zeleniny, ovoce, nealkoholických nápojů nebo vajec.

Zdroje:
ČSÚ