Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Proč české feministky mlčí o tamponech

Komentář: Proč české feministky mlčí o tamponech
České feministky se do debaty o zdanění dámských hygienických potřeb neženou (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

České feministky bývají společností vnímané jako mužatky, které skandují slova o kvótách a řeší sexistické reklamy. Pokud by se soustředily na skutečné problémy místo prázdné kritiky sexy žen v reklamách na pneumatiky, mohly by dosáhnout skutečných výsledků. Třeba jako v Británii, kde se jim podařilo docílit zrušení DPH na dámské hygienické potřeby.

Jsou tampony a vložky luxusním zbožím, a mají tedy nějakou přidanou hodnotu, z níž by měli zákazníci odvádět daň? Jednoduchá otázka loni v létě zaskočila australského ministra financí. Podobně se ptají feministická hnutí po celém světě.

A začínají pomalu dosahovat cíle, kterým je kompletní zrušení daně z přidané hodnoty na dámské hygienické potřeby (takzvané "daně za tampony"). Naposledy mohly bouchnout šampaňské a přiťuknout si menstruačními kalíšky feministky ve Velké Británii, které peticí s 300 tisíci podpisy donutily premiéra Davida Camerona postavit se Evropské unii.

Tlak aktivistek na premiéra zabral natolik, že na Brusel vytáhl hrozbu Brexitem a výjimku v podobě nulové daně si vydobyl už v březnu. Tedy dřív, než Evropská komise tento týden (na návrh Británie) představila návrh na reformu daní, která by měla dát členským státům větší flexibilitu u sazeb DPH. Ta musí v současné době činit nejméně pět procent.

Cameron hnaný ženami zuřivě mávajícími použitými tampony nad hlavou se bil za zrušení nelogické daně možná ze strachu, aby ho s nimi nepřetáhly, ale uspěl. A to britských pět procent patří v rámci unijních zemí k nejnižší sazbě.

Téma vyvolalo rozruch i v dalších zemích Evropy a některé už k jejímu snížení na pět procent přistoupily. Hlasité odpůrkyně má daň i v Austrálii a ve Spojených státech.

A v Česku? České feministky umí docílit maximálně zavření výstavy fotografií. "Kritizovaná výstava nemá žádnou spojitost s vědou či výzkumem, čímž degraduje ženy obecně na pouhé sexuální objekty a zpochybňuje odborný přínos vědkyň," uvedla Genderová expertní komora ČR a Kongres žen k listopadové výstavě v Knihovně AV ČR. Akademie ustoupila a výstavu zavřela.

Kdyby s podobou vervou upozorňovaly i nesmyslnost toho, proč mají ženy platit 21procentní daň za to, že nemusí místo vložek používat trs trávy, mohly by konečně i něčeho dosáhnout. Zvlášť, když k tomu nyní dala Evropská komise šanci.

Pokud budou ale jako dosud jen fňukat nad malým počtem žen ve vedení nebo ženskými výstřihy v reklamách, budeme mít pivo v nižší daňové skupině dřív, než potřebnější věci – hygienické potřeby, ale i dětské pleny. Nakročeno k tomu ostatně už máme.

Zdroje:
Vlastní