Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Proč Austrálie leží jinde, než si všichni myslíme

Proč Austrálie leží jinde, než si všichni myslíme
Zahoďte všechny mapy, Austrálie je na nich zakreslena špatně. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Myslíte si, že víte, kde leží Austrálie? Chyba, světadíl s 23 miliony obyvatel leží jinde a každý rok se jeho poloha mění. A ne, to není vtip. 

Pohybují se všechny kontinenty, Austrálie je ale největším cestovatelem napříč zeměkoulí. Od roku 1994 se posunula o 1,5 metru na sever a zároveň se lehce otočila po směru hodinových ručiček, píše deník The New York Times.

Může za to pohyb tektonických desek, ze kterých je tvořený povrch Země. Deska, na které leží Austrálie, se pohybuje rychlostí 6,9 centimetru za rok. Například Severní Amerika je v porovnání s ní pomalá, hýbe se jen o 2,5 centimetru ročně.

I když je změna tak malá, že ji mohou lidé jen těžko postřehnout, působí problémy GPS systémům. Obyčejné satelity a navigace do mobilů sice měří metr sem, metr tam, ale existují i mimořádně citlivé přístroje GPS, které souřadnice určují s přesností na centimetr. A to pak metr a půl už taková legrace není.

Poslední posun byl o 200 metrů

Jednou za čas je tak potřeba souřadnice aktualizovat. Austrálie je takto měnila za posledních padesát let čtyřikrát. Naposledy v roce 1994, kdy se posunula dokonce o celých 200 metrů! Další přepisování map nastane na konci letošního roku, kdy se světadíl posune o zmiňovaných 1,5 metru.

"Když dojde v průběhu času k významnému posunu v zemské mase, musíme revidovat modely Země, ze kterých jsou vypočítávány GPS souřadnice. Aby se nestalo, že váš soused bude najednou bydlet na vašich souřadnicích," říká ředitel kartografie vydavatelství National Geographic Damien Saunder.

To, že někdo zazvoní u jiných dveří, je ale ten nejmenší problém. Těžební společnosti v Austrálii své stroje navigují ze vzdálenosti tisíc mil. Souřadnice slouží také pro orientaci k vodním vrtům na rozlehlých rančích se suchými pastvinami.

S tím, až začnou jezdit auta bez řidičů, by mohl nastat masovější problém. "Pokud jste metr a půl mimo, tak jste potenciálně na špatné straně silnice," upozorňuje na hrozící nebezpečí Dan Jaksa z vládní agentury Geoscience Australia. Dá se tak očekávat, že v následujících letech se budou souřadnice "spravovat" častěji. 

Zdroje:
The New York Times, National Geographic