Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Přibylo 9161 případů, třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku pandemie

Aktualizováno: Přibylo 9161 případů, třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku pandemie
Zhruba polovina očkovaných jsou posilovací dávky | zdroj: Profimedia

Laboratoře v sobotu odhalily 9161 nových případů nemoci covid-19, což je o zhruba 3400 víc než minulý týden. Je to třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku pandemie. Také počet hospitalizovaných se oproti minulému týdnu zvedl zhruba o tisícovku, v nemocnicích leží 3740 lidí. Vyhlášení nouzového stavu ale zatím není podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky na pořadu dne.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel bylo v republice za posledních sedm dní odhaleno 693 nových případů koronavirové infekce. Předchozí den bylo toto incidenční číslo o 32 nižší.

Tento týden byla čtyřikrát překonána hranice 10 tisíc nových případů nákazy koronavirem za den. Nejvyšší nárůst byl v úterý, kdy do statistik přibylo 14 557 případů. Jen zhruba o 330 méně jich bylo v pátek. Sobotních 9161 odhalených případů se zařadilo do statistik jako třetí nejhorší víkendové číslo od loňského března, kdy byly v ČR odhaleny první případy covidu. Vůbec nejvyšší počet nakažených byl o volném dni hlášen loni 24. října, kdy laboratoře potvrdily 12 473 případů. Následovala sobota 31. října 2020 s 11 428 případy.

Od propuknutí epidemie se novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 1,89 milionu lidí. Zemřelo 31 481 z nich. Od začátku týdne zemřelo 321 lidí s prokázaným covidem, v průměru tedy zhruba 54 denně. Denním maximem bylo středečních 68 úmrtí. Na sobotu připadá zatím 27 zemřelých. Při pozdějších aktualizacích se tyto údaje ale většinou mění.

Nejhorší epidemická situace je nyní na severu Moravy a ve Slezsku. V Olomouckém kraji připadá za poslední týden 1062 nových případů v přepočtu na 100.000 obyvatel. Přes 900 je to v Jihomoravském kraji a přes 800 v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Naopak relativně nejlépe je na tom severozápad Čech. Konkrétně v Karlovarském kraji je incidenční číslo 240.

40procentní pozitivita

Laboratoře v Česku podle průběžných údajů otestovaly v sobotu na přítomnost nového koronaviru podobně jako před týdnem na 72 tisíc vzorků. U preventivních testů bylo pozitivních 5,6 procenta vzorků, o týden dřív to bylo 3,6 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, stoupl za týden podíl pozitivních o 5,8 procentního bodu na 15,6 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se podíl pozitivních zvýšil z 27,7 na 39,7 procenta.

Od začátku vakcinace koncem loňského prosince bylo v Česku aplikováno 12,77 milionu dávek očkování proti novému koronaviru. Mezi 10,7 milionu obyvateli ČR má ukončené očkování 6,2 milionu lidí. V sobotu zdravotníci dali necelých 12 tisíc injekcí s vakcínou, zhruba polovina připadla na posilující dávky. Proti minulé sobotě bylo aplikovaných očkovacích dávek o 2200 méně.

Zatím bez nouzového stavu

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen 12. března 2020, podruhé před rokem 5. října. Nouzový stav byl několikrát prodloužen, skončil letos 11. dubna. Celkově byl vyhlášen na 254 dní. Opatření jsou nyní vydávána podle pandemického zákona, jehož účinnost vyprší na konci února příštího roku.

Jurečka, který je spojován s možným vedením ministerstva práce a sociálních věcí v budoucí vládě, by při současném vývoji koronavirové pandemie byl pro pravidelné testování nejen ve školách, ale i ve firmách. Postupně by se podle něj od toho mohlo upouštět v regionech, kde bude situace lepší.

Testování ve firmách zatím ne, ve školách ano

Vláda v demisi podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) o plošném zavedení testování ve firmách nyní neuvažuje. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že pro jeho zavedení by Česko muselo být ve velmi vážném stavu jako například v jarních měsících, kdy se rozbíhalo očkování, zatímco nyní je situace jiná a je naočkováno 70 procent dospělé populace. Místopředseda ODS Martin Kupka v pořadu zmínil, že řada firem své zaměstnance testuje a testování ve firmách je možné doporučit. Oba se shodli, že je třeba motivovat lidi k očkování.

Pro první tři pondělky v listopadu vláda schválila lokální testování ve školách v okresech s větším výskytem nákazy. Na základních a středních školách se pak 22. a 29. listopadu uskuteční plošné testování antigenními testy, rozhodla vláda v demisi v pátek.

Podle Jurečky je důležité motivovat lidi k očkování, například formou finančního bonusu nebo jednoho až dvou dnů dovolené navíc. Podle Špidly je otázkou, zda by například zdravotníci a lidé v sociálních službách neměli být očkováni proti covidu-19 povinně. Havlíček nevyloučil, že by povinné očkování v některých oborech jako ve zdravotnictví nebo sociálních službách pomohlo, podle něj je ale třeba vzít v úvahu, že by někteří lidé po tomto nařízení mohli z uvedených profesí odejít a poté by chyběl personál. „Osobně bych se klonil k tomu nezavádět povinné očkování,“ prohlásil Havlíček.

Lockdown jako v Rakousku nehrozí

Podobný postup jako v Rakousku, které podle tamního kancléře Alexandera Schallenberga čeká plošný lockdown pro lidi bez očkování, by mohl mít podle Jurečky v Česku velmi krátký život, protože by mohl být napaden u soudu. „Soud může s vysokou pravděpodobností takový postup vlády smést ze stolu,“ řekl.

Epidemiolog Rastislav Maďar v Otázkách Václava Moravce připomněl, že nouzový stav neznamená sám o sobě lockdown, jen vytváří předpoklady pro lepší vymáhání některých pravidel. Chápe však, že z politického hlediska je složité zvažovat nouzový stav jak pro končící kabinet ANO a ČSSD, tak budoucí vládu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Maďar by doporučoval před vánočními svátky umožnit všem zájemcům se zadarmo otestovat PCR testem. „Aby ti, co si to vyhodnotí tak, že by mohli mít rizikový kontakt, se mohli otestovat,“ uvedl. Tyto testy by se podle něj neměly hradit z veřejného zdravotního pojištění, ale uvolnit by se na ně měly peníze zvlášť.


Zdroje: