Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál současný viceprezident William Laj

Aktualizováno: Prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál současný viceprezident William Laj
William Laj je vítězem prezidenbtských voleb na Tchaj-wanu | zdroj: Profimedia

Dnešní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení téměř všech okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku.

Peking Laje označuje za vážné nebezpečí kvůli jeho snaze o další prosazování mezinárodního uznání Tchaj-wanu. Tento ostrovní stát funguje de facto nezávisle od roku 1949, ale Čína jej stále považuje za své území. Jako nezávislý jej nyní oficiálně uznává 13 států, většinou z Latinské Ameriky a Tichomoří. Některé státy, včetně USA nebo Česka, ale s Tchaj-wanem udržují neoficiální vztahy.

„Tchaj-wan dosáhl vítězství pro demokratické společenství,“ řekl dnes v prvním projevu po volbách Laj. „Tchajwanský lid úspěšně odolal snahám vnějších sil ovlivnit naše volby,“ dodal se zřejmým odkazem na Peking.

Laj, který se úřadu prezidenta ujme v květnu, také slíbil, že jeho snahou bude zejména udržet mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu. Jeho vláda se ale bude snažit „nahradit konfrontaci dialogem“, řekl. Laj už před volbami prohlásil, že doufá v obnovení dialogu s Čínou, což ale Peking odmítl. Dnes řekl, že bude bránit Tchaj-wan před „pokračujícími hrozbami a zastrašováním ze strany Číny“.

Nově zvolený prezident v projevu také podle serveru BBC řekl, že jeho Demokratická pokroková strana (DPP) v dnešních volbách nezískala většinu v jednokomorovém parlamentu. Teď v něm má 63 ze 113 křesel. Potřetí v řadě ale DPP obsadí úřad prezidenta. Od května 2016 je prezidentkou Cchaj Jing-wen, která už se o další mandát podle ústavy ucházet nemohla.

Čtyřiašedesátiletý Laj, který stojí v čele vládní DPP, měl už před ukončením sčítání více než pět milionů hlasů. K volbám mohlo jít přes 19,5 milionu z přibližně 24 milionů obyvatel Tchaj-wanu.

Čínská vláda označila dnešní volby na Tchaj-wanu za ukázku toho, že tam vládní strana nemá většinu, a zopakovala, že sjednocení Číny s Tchaj-wanem je nevyhnutelné. Čínský vládní úřad pro záležitosti Tchaj-wanu konstatoval, že výsledky voleb na ostrově nemohou zastavit trend směřující ke sjednocení Číny. Tchaj-wan funguje de facto nezávisle od roku 1949, ale Čína jej stále považuje za své území. Čínský vládní úřad dnes také uvedl, že čtyřicetiprocentní mandát, který Laj v prezidentských volbách získal, a výsledek jeho strany v parlamentních volbách ukazují, že nezastupují většinu veřejnosti na ostrově. 

Čeští politici blahopřáli Tchaj-wanu k volbě prezidenta, zmiňují další spolupráci

„Gratuluji tchajwanskému lidu k demokratickému průběhu voleb. Naše vztahy s Tchaj-wanem se úspěšně vyvíjejí v mnoha různých oblastech a jsem přesvědčen, že tento trend bude pokračovat i s novým tchajwanským vedením,“ prohlásil prezident Petr Pavel.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i další vládní politici pogratulovali Tchaj-wanu k výsledku prezidentských voleb, v nichž zvítězil současný viceprezident William Laj. Podle šéfů obou parlamentních komor i dalších českých zákonodárců bylo volební klání férové a svobodné. Zmínili pokračování a prohlubování spolupráce s ostrovem. Pekarová Adamová označila Tchaj-wan za blízkého partnera. Politici to uvedli dnes na síti X.

Dnešní tchajwanské prezidentské volby vyhrál vládní kandidát Laj. Před volebním kláním uvedl, že doufá v obnovení dialogu s Čínou, což Peking odmítl. Laje označuje za vážné nebezpečí kvůli jeho snaze o prosazování mezinárodního uznání Tchaj-wanu. Česko se podobně jako většina států drží politiky jedné Číny. V posledních letech podporu Tchaj-wanu ale zintenzivnilo. Ostrov navštívilo několik českých politiků. Vystrčil se stal prvním ze šéfů parlamentních komor, který za poslední čtyři desetiletí vystoupil v tchajwanském parlamentu. Cestu podnikl přes nesouhlas tehdejšího prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO) a přes odpor Číny. Prezident Pavel loni po svém zvolení telefonicky hovořil s dosavadní tamní prezidentkou Cchaj Jing-wen.

„Gratuluji obyvatelům Tchaj-wanu k proběhlým volbám. Dlouhodobě obdivuji odvahu a energii, se kterou pečují o svůj krásný ostrov, svobodu a demokracii. Tchaj-wanu přeji, aby se i pod nově zvoleným vedením nadále úspěšně rozvíjel a zůstával prosperující demokracií,“ napsal Vystrčil.

Lajovi ke zvolení poblahopřála i Pekarová Adamová. „Dnes na Tchaj-wanu proběhly svobodné volby, které připomněly zásadní rozdíl mezi demokracií a komunistickou totalitou, kde něco takového neznají... těším se na další prohloubení spolupráce s naším blízkým partnerem,“ uvedla.

Pokračování spolupráce zmínila i poslankyně zahraničního výboru sněmovny Eva Decroix (ODS). „Volební klání bylo svobodné a férové, nehledě na čínské snahy šířit lži a dezinformace. Česko-tchajwanské vztahy vzkvétají a na to můžeme být pyšní. Těším se na pokračování naší spolupráce,“ napsala.

Výsledek tchajwanských voleb označil za skvělou zprávu předseda senátního školského výboru Jiří Růžička (za TOP 09). „Skvělá zpráva pro demokratický svět, horší pro komunistickou Čínu a jejich kámoše. Prezidentem Tchaj-wanu bude kandidát Demokratické pokrokové strany. Strany, která podporuje úplnou nezávislost Tchaj-wanu a prosazení vlastní identity vůči Číně. To bude v Pekingu i Moskvě mrzení,“ uvedl Růžička.

Japonsko či EU popřáli Tchajwancům k volbám, které vyhrál vládní kandidát

Americký prezident Joe Biden k volbám na Tchaj-wanu řekl, že Washington nepodporuje nezávislost Tchaj-wanu. Spojené státy, stejně jako drtivá většina světa, neuznávají Tchaj-wan jako samostatný stát, ale podobně jako některé země, včetně Česka, s ním udržují neoficiální vztahy. Spojené státy jsou také hlavním dodavatelem zbraní na Tchaj-wan.

K vítězství v dnešních prezidentských volbách na Tchaj-wanu gratulovalo tamnímu viceprezidentovi Williamu Lajovi už například Japonsko. Evropská unie poblahopřála všem voličům, kteří se demokratických voleb zúčastnili, aniž jmenovala jejich zatím neoficiálního vítěze. Moskva se omezila na konstatování, že dál uznává politiku jedné Číny.

„Postoj Ruska k Tchaj-wanu je dobře známý, konzistentní a neměnný,“ uvedla k výsledkům voleb mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Rusko uznává jen jednu Čínu... a je proti nezávislosti Tchaj-wanu v jakékoli podobě,“ dodala.

Šéfka japonské diplomacie Jóko Kamikawaová budoucímu prezidentovi Tchaj-wanu poblahopřála a vyjádřila naději, že záležitosti kolem jeho země se budou řešit dialogem, což udrží mír a stabilitu v regionu. „Pro Japonsko je Tchaj-wan mimořádně důležitým partnerem a důležitým přítelem, s nímž sdílíme základní hodnoty a těšíme se z úzkých ekonomických i mezilidských vztahů,“ uvedla Kamikawaová.

Evropská unie v prohlášení k volbám na Tchaj-wanu zdůraznila také nutnost míru a stability v oblasti Tchajwanského průlivu a vyjádřila obavy z rostoucího napětí v oblasti. Vyzdvihla, že Tchaj-wan a EU sdílejí zásady demokracie a vlády práva. 

Zdroje: