Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Vládní Piráty dál povede vicepremiér Ivan Bartoš

Aktualizováno: Vládní Piráty dál povede vicepremiér Ivan Bartoš
Ivan Bartoš | zdroj: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

Vládní Piráty povede další dva roky vicepremiér Ivan Bartoš. Ve druhém kole předsednické volby dnes získal podporu celostátního fóra. Proti němu v Brně kandidovala europoslankyně Markéta Gregorová, podle které to byla férová bitva. Bartoš novinářům po vyhlášení výsledků neřekl, koho by si přál za místopředsedy, konstatoval pouze, že kandidátek je víc než mužských uchazečů. Byl by rád, aby to odrážel i výsledek hlasování o zbytku vedení strany.

Bartoš po zvolení poděkoval za podporu, nebere ji za automatickou, jen „za dredy a vyřídilku“. Připomněl také to, že letos a příští rok čekají zemi důležité volby. Cílem je Česko jako svobodná, tolerantní, demokratická a nejen digitálně propojená společnost, řekl Bartoš. Ve zbytku vládního mandátu by se podle něj měli Piráti věnovat dlouhodobě opomíjeným tématům jako jsou bydlení, digitalizace, podpora mladých, podpora školského systému či osekávání byrokracie.

Uvnitř strany by se chtěl s ohledem na její „stárnutí“ věnovat tomu, aby se vyrovnávaly možnosti podílet se na chodu Pirátů mezi těmi, kteří jsou a mohou být neustále on-line, a těmi, kdo se musí věnovat rodině či jiným aktivitám. Je podle něj třeba vytvořit kanál, kde budou mít všichni Piráti stejnou šanci uplatnit své dovednosti. Zasazovat se chce i o to, aby Piráti zůstali důvěryhodnou stranou.

„Jsme strana, která razí liberální, proevropskou politiku,“ uvedl Bartoš. Chce, aby strana dále pracovala ve prospěch občanů. Věří, že ekonomika a životní úroveň v Česku se letos odrazí ode dna.

Bartoš se domnívá, že vládní angažmá Pirátů má smysl, chce v pětikoalici dále prosazovat pirátská témata. Připustil, že Piráti by museli z vlády odejít, kdyby docházelo k omezování lidských svobod nebo kdyby se vládní politika měla „vychylovat opačným směrem do nějakého temna“. Jako příklad uvedl případné ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. „Ale nejdříve bychom se o tu věc samozřejmě servali,“ zdůraznil.

Třiačtyřicetiletý Bartoš je poslanec, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj. Piráty vedl v letech 2009 až 2014, znovu je v čele od roku 2016. V prvním kole volby dnes získal 569 hlasů, Gregorová 455. Ve druhém kole měl Bartoš 556 hlasů, Gregorová 300.

Gregorová dnešní volbu označila za reklamu na vnitrostranickou demokracii. Slíbila, že stejnou energii, kterou vynaložila na kandidaturu na předsedkyni, bude dále vynakládat ve prospěch strany. „Věřím, že jako hlavní ekonomicky i politicky liberální strana na české mapě budeme dál ukazovat svůj smysl pro transparentnost a poctivou práci a že takto společně dosáhneme dalších milníků,“ řekla Gregorová. 

Ve své kandidátské řeči slíbila, že bude naslouchat všem členům, tedy i těm, kteří nejsou zcela spokojeni s dosavadním působením Pirátů ve vládě. Naslouchání oběma křídlům strany podle ní povede stranu ke vzletu. Pracovat chce především na vnitřní podobě strany a naslouchat diskusi. Uvedla, že se neleká ignorace, výsměchu a už vůbec ne boje a ví, v čem nemají Piráti ustupovat a v čem použít diplomatické vyjednávání. Řekla také, že se její kandidaturou nekoná „růžová revoluce“ a přeje si, aby delegáti volili informovaně. Řeč ukončila pozdravem „čauky mňauky“.

Bartoše ve vedení Pirátů po dnešku doplňují čtyři místopředsedkyně

Předsedu Ivana Bartoše dnes doplnily ve vedení Pirátů čtyři ženy. První místopředsedkyní bude poslankyně Klára Kocmanová, druhou místopředsedkyní se stala europoslankyně Markéta Gregorová. Třetí místopředsedkyní je jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová, čtvrtou zastupitelka obce Krnsko na Mladoboleslavsku Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsednická sestava se tak kompletně obměnila, vypadl i dosavadní první místopředseda Marcel Kolaja, jenž stál o znovuzvolení.

První a druhá místopředsedkyně vzešly z druhého kola volby. Hlasovalo 796 členů strany. Jednatřicetiletá poslankyně za Středočeský kraj Kocmanová dostala 399 hlasů, třicetiletá členka Evropského parlamentu a bývalá brněnská zastupitelka Gregorová 338 hlasů. Ostatní adepti zůstali s odstupem za nimi. Každý člen mohl vybrat nejvíce dva kandidující. Bartoš pogratuloval Kocmanové a Gregorové k silnému mandátu. „Doufám, že utvoříme tým, se kterým zvládneme nadcházející výzvy,“ řekl Bartoš.

„Nezáleží na tom, na jaké straně názorového proudu v pirátské straně stojíme, ale na tom, kterým směrem se společně díváme,“ uvedla Kocmanová. Správný směr podle ní vede k hodnotám, jako jsou udržitelnost, sociálně citlivá politika nebo boj proti korupci. Připomněla, že stranu čekají čtvery volby ve dvou letech, očekává tedy hodně práce, stejně jako Gregorová, která uvedla, že k funkci přistoupí s velkou zodpovědností.

„Na Pirátech mi záleží, je to hlavní, největší a možná jediná liberální síla v ČR, která může bojovat proti nárůstu krajní pravice, populismu nebo dokonce fašismu,“ uvedla Gregorová.

Piráti dnes volili čtyři místopředsedy. Kandidátů bylo 14. V prvním kole volby se jejich seznam zúžil na šest. Do druhého kola postoupili Kocmanová, Gregorová, europoslanec Kolaja, Holomčík Leitnerová, středočeská pirátská politička Poživilová Michailidu a dosavadní místopředsedkyně Pirátů a náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová.

Ve třetím kole volby se o dvě zbývající místopředsednická místa ucházeli Kolaja, Holomčík Leitnerová, Hajnová a Poživilová Michailidu. Hlasovalo 773 členů, každý opět mohl dát dva hlasy. Holomčík Leitnerová dostala 328 hlasů, Poživilová Michailidu 314, Kolaja 298 a Hajnová 267. 

Své členství ve straně pozastavila Blanka Charvátová, která byla jednou z dosavadních místopředsedkyň. Uvedla to dnes na pirátském fóru. Mandát ale neobhajovala, což oznámila již v listopadu. Kritizovala například vnitrostranické půtky. „V téhle straně je zvykem spíše pomlouvat a hodnotit jenom ty negativní věci. Já si myslím, že to je špatně. Naučme se vidět i ty dobré věci, o které se někdo pokouší, i když ho třeba nemáme rádi,“ napsala mimo jiné v listopadu.

Fiala blahopřál Bartošovi, Jurečka má rozhodnutí Pirátů za dobrou zprávu vládě

Koaliční partneři popřáli Ivanu Bartošovi k obhajobě mandátu. Premiér a předseda ODS Petr Fiala na síti X napsal, že se těší na další společnou práci s Piráty. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka označil rozhodnutí Pirátů na stejné platformě za dobrou zprávu pro stabilitu a funkčnost vládní koalice. Mnoho úspěchů Bartošovi popřála i předsedkyně TOP 09 a sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „V době sílícího populismu a extremismu je důležité, že demokratické strany jsou schopny efektivně spolupracovat v zájmu naší země,“ konstatovala na adresu Pirátů.

„Beru to jako dobrou zprávu pro stabilitu a funkčnost vládní koalice. Přestože se s Piráty neshodneme na všem, daří se nám společně najít dobrá kompromisní řešení u řady důležitých rozhodnutí,“ napsal Jurečka na sociálních sítích. Použil podobná slova jako premiér při dopolední osobní zdravici Pirátům v Brně.

Na sociální síti Bartošovi k obhajobě mandátu přáli i místopředseda lidovců Petr Hladík a šéf sněmovní frakce KDU-ČSL Marek Výborný či europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.

Vicepremiér a šéf Starostů Vít Rakušan v gratulaci Bartošovi označil za společné cíle STAN a Pirátů manželství pro všechny, korespondenční volbu, kroky k přijetí eura či dostupnějšímu bydlení. Rakušan připomenul rozkol mezi stranami po sněmovních volbách v roce 2021, kdy řada voličů na společné volební listině Starostů a Pirátů upřednostnila kandidáty STAN. „Doufám, že i když to naše politické ‘manželství’ úplně neklaplo :), povede se nám společně prosadit manželství pro všechny. A korespondenční volbu, posun k euru, dostupnější bydlení, další debyrokratizaci a další potřebné věci,“ uvedl.

Piráti budou po dnešním znovuzvolení Bartoše do čela strany nadále plnit úlohu užitečného přívěsku koalice Spolu, uvedl první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. V reakci na výsledek hlasování ČTK dále řekl, že Piráti upřednostňují jistotu vládních křesel a míst ve státní správě před autentičností a svým programem. Stali se z nich papaláši, míní Havlíček. Předseda opoziční SPD Tomio Okamura hovořil o nenaplněném zlepšení dostupnosti bydlení, které bylo jednou z priorit Pirátů.

"Zvolili si znovu jednoho z nejneúspěšnějších ministrů, který za dva roky ve funkci nepředložil nic na zlepšení dostupnosti bydlení, přestože to má ve vládě na starosti. Naopak se dostupnost bydlení velmi zhoršila a ministr Bartoš totálně selhal," uvedl Okamura. Znovuzvolení Bartoše je tak podle něj sice dobrou zprávou pro konkurenci, ale špatnou zprávou pro vládu a české občany, kterým se rok od roku zhoršuje dostupnost bydlení. 

Zdroje: