Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Přes 60 lidí zemřelo v Iráku kvůli požáru. Hořelo v nemocnici pro pacienty s covidem-19

Přes 60 lidí zemřelo v Iráku kvůli požáru. Hořelo v nemocnici pro pacienty s covidem-19
Podle dvou iráckých představitelů citovaných agenturou AP se zranilo asi 100 lidí | zdroj: Profimedia

Nejméně 64 lidí zemřelo při pondělním požáru v nemocnici v jihoirácké Násiríji, kde se léčí pacienti s covidem-19.

Novou bilanci neštěstí dnes oznámila s odvoláním na irácká média agentura Reuters. Poslední bilance hovořila o asi čtyřech desítkách obětí. Irácká agentura INA dnes oznámila, že zraněných je nejméně 67.

Podle dvou iráckých představitelů citovaných agenturou AP se zranilo asi 100 lidí. Úřady nejprve označily za příčinu zkrat elektrického vedení, ale bez dalších detailů.

Podle AP oheň pohltil nově vystavené oddělení nemocnice, které mělo kapacitu 70 lůžek. Uvnitř bylo v době požáru přes 60 pacientů.

Agentura Reuters informovala, že oheň vznikl po výbuchu kyslíkové nádrže. Požár se podařilo dostat pod kontrolu, ale ještě dnes ráno se pátralo po tělech mrtvých. Jsou mezi nimi i nejméně dva zdravotníci.

Premiér Mustafá Kázimí svolal hned po neštěstí mimořádné jednání vlády a nařídil zatknout ředitele zdravotnických úřadů provincie Zikár a také ředitele násiríjské nemocnice. S policií se před ní střetli rozezlení příbuzní mrtvých a zapálili dvě policejní auta.

Podobné neštěstí zasáhlo Irák i letos v dubnu, kdy plameny zachvátily nemocnici pro pacienty s covidem-19 v Bagdádu. Incident si vyžádal přes osm desítek mrtvých a stovky zraněných, o funkci kvůli němu přišel tehdejší ministr zdravotnictví Hasan Tamímí i ředitel nemocnice či bagdádský guvernér. Oheň tehdy zřejmě vypukl kvůli špatnému uskladnění lahví s kyslíkem, z nichž jedna explodovala.

Irák se nyní potýká s novou vlnou šíření koronaviru, denně v zemi přibývá až 9000 nových případů. Od začátku epidemie se v devětatřicetimilionové zemi koronavirem nakazilo přes 1,4 milionu lidí a zemřelo více než 17 500 lidí.

Zdroje: