Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Babiš ml. konfrontoval svého otce. V projektu Čapí hnízdo byl podle svých slov bílým koněm

Babiš ml. konfrontoval svého otce. V projektu Čapí hnízdo byl podle svých slov bílým koněm
Andrej Babiš mladší při konfrontaci se svým otcem. Babiše staršího dlouhodobě obviňuje, že ho nechal zavléct na Krym kvůli takzvané kauze Čapí hnízdo | zdroj: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Andrej Babiš mladší dnes oslovil svého otce při zahájení volební kampaně ANO v Ústí nad Labem. Oznámil mu, že je psychicky v pořádku a zeptal se ho, jak se cítí on.

Babiš junior také na sociálních sítích zveřejnil termíny, kdy by měl vypovídat na policii kvůli kauze Čapí hnízdo i jeho cestě na Krym, dlouhodobě tvrdí, že tam byl zavlečen.

„Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce. Jak se cítíš, když mě vidíš?“ uvedl Andrej Babiš ml. „Proč jsi mi ublížil?“ ptal se otce. „Budu se bránit,“ zdůraznil. „Přeji ti hodně štěstí v tvé kampani a oblbování českého národa tvojí sektou ANO. Měj se,“ řekl Andrej Babiš mladší, kterého doprovázel režisér Vít Klusák.

Klusák v rozhovoru pro iRozhlas řekl, že nic neplánovali, s Babišem mladším prý cestovali z návštěvy od klinického psychologa. „Když jsem ho opět vyzvedával a měli jsme se vydat na Prahu, tak jsem navrhl, že si dáme polévku. A protože jsem ve Větruši točil Ano, šéfe!, tak jsem navrhl, že zajedeme tam. Když jsme tam dojeli, tak parkoviště bylo plné policistů. A Andrej říká: Co se tady děje? Tak jsme zašli na recepci hotelu. A pan recepční nám pobaveně řekl, že je tady start kampaně hnutí ANO,“ popisoval Klusák. Dodal, že setkání obou byla „naprostá náhoda“.

„Chci k tomu jenom říci, že jsem se o svého syna vždycky řádně staral,“ řekl k vystoupení svého syna premiér. „Já myslím, že všichni dobře vědí, co tady je. Co se stalo, kdo využívá mého syna proti mě. Mě to mrzí. My víme, kdo ho zneužívá, ale já o tom nechci mluvit. Mám čisté svědomí. Nepřeju žádnému rodiči, aby tohle zažil,“ řekl Babiš.

Babiš junior dnes novinářům řekl, že má i potvrzení od soudního psychologa, že je zdravotně v pořádku. „Dneska máš narozeniny, jsem naštvaný, ale informace že jsem psychologicky v pořádku, by měla být nejlepší věc, kterou bys ty mohl slyšet na svoje narozeniny,“ řekl svému otci Andrej Babiš mladší.

Týdeník Forum 24 dnes informoval na webu, že získal výpověď soudního psychiatra Karla Kaufnera, který po studiu případu Babiše mladšího a, jak napsal šéfredaktor týdeníku Pavel Šafr na twitteru, po téměř pětihodinovém setkání s ním sdělil, že v současné době nejde o psychicky nemocného člověka.

Bílý kůň

V projektu Čapí hnízdo, kvůli kterému je trestně stíhán premiér Andrej Babiš, hrál jeho syn Andrej Babiš mladší podle svého názoru roli tzv. bílého koně, tedy nastrčené figury. Řekl to dnes novinářům při zahájení kampaně ANO v Ústí nad Labem. Doplnil, že Čapí hnízdo bylo od počátku projektem jeho otce.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Babišovu Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů. Premiér, který vinu odmítá, byl v říjnu 2017 kvůli postupu při financování Farmy Čapí hnízdo obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU.

Babišův syn poslal v lednu 2018 policii podle médií e-maily, v nichž psal, že byl unesen v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, kvůli níž jeho otec i on sám čelili obvinění z dotačního podvodu. Později ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy, zveřejněné v listopadu 2018, uvedl, že ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Petr Protopopov proti jeho vůli odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym. Premiér to popřel, jeho syn podle něj trpí schizofrenií. Babiš mladší letos v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vše, co od začátku ke kauze údajného únosu řekl nebo napsal na policii, bylo „upřímné a pravdivé“.

Lékařka Dita Protopopová vypracovala posudek, který měl podle médií synovi Babiše pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Stíhání Babiše mladšího a dalších členů premiérovy rodiny ale již bylo zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

Bezprostřednímu kontaktu mezi předsedou vlády a jeho synem dnes bránila ochranka, stáli mezi nimi také novináři. Babiš mladší poté novinářům sdělil, že se svým otcem skončil.

„Paní Petra Procházková z Agrofertu (finanční ředitelka a členka představenstva Agrofertu) mi to dala podepsat v budově Agrofertu a já jsem nevěděl, co podepisuji, něco s akciemi Čapího hnízda a žádné akcie jsem nikdy nedostal,“ řekl novinářům Babiš mladší. Dodal, že ho jeho otec nikdy ohledně Čapího hnízda neoslovil, přesto Babiš ml. podle svých slov věděl, že v Čapím hnízdě „hraje nějakou roli“. „Nevěděl jsem, že je tam skryté kriminální pozadí a že budu bílý kůň, to jsem si neuvědomoval,“ řekl. Dodal, že však od začátku věděl, že jde o projekt jeho otce, protože byl přítomen u schůzky svého otce s původním majitelem.

Zdroje: