Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Přechody jsou zbytečnost, usoudil starosta a bez vědomí obyvatel je zrušil

Přechody jsou zbytečnost, usoudil starosta a bez vědomí obyvatel je zrušil
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Sedm tisíc obyvatel polského městečka Miasteczko Ślonskie po cestě z práce mohlo mít pocit, že na jejich ulicích něco chybí. Něco, co tam ještě ráno bylo a považovali to za součástí silnice. Starosta se rozhodl zrušit na sídlišti přechody pro chodce a navíc zjednosměrnit ulice, aniž by to s místními konzultoval. 

„Na sídlišti jsme zlikvidovali pět přechodů pro chodce v reakci na nesmyslné předpisy, které dávají chodcům přednost před vozidly,“ ohlásil starosta Michal Skrzydlo podle televize TVN 24. Na rozdíl od obyvatel konzultoval celou věc s policií, která uhájila alespoň tři z původně osmi přechodů, a to u autobusových zastávek a mateřské školky.

Starosta tvrdí, že přechody stejně vedly „odnikud nikam“ a že jejich zrušení je součástí promyšlené reorganizace dopravy. Všechny ulice se změnily v jednosměrné, a tím na sídlišti přibylo vzácných parkovacích míst. Připustil, že s obyvateli se o změnách nebavil, protože „kde jsou dva Poláci, tam jsou tři názory“.

Ekologičtější a bezpečnější?

Někteří obyvatelé si reportérovi TVN 24 stěžovali na zrušení přechodů a na parkování aut na chodnících. Jiní si rozhodnutí pochvalovali a tvrdili, že chodci stejně přecházejí ulici tam, kde je napadne, ale bez přechodů si musí počínat opatrněji. Zavedení jednosměrných ulic a omezení rychlosti na 30 kilometrů přispělo ke zpomalení dopravy, a tedy zvýšení bezpečnosti.

„Lidi si pletou přednost (chodců na přechodech) s nesmrtelností. Devadesát procent nehod s pěšími je výsledkem toho, že chodci náhle vstoupí před auto a řidič nemá šanci vůz zastavit. Přednost aut je navíc ekologičtější. Když auto musí před chodcem zastavit, máme více zplodin a hluku,“ hájí své rozhodnutí starosta.

Televize připomněla, že toto v pondělí v městečku na přechodu srazil nákladní vůz třináctiletého chlapce, který podle policie vstoupil přímo před auto. Chlapec se léči v nemocnici.

Zdroje: