Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Plážový home office zachraňuje turistické ráje

Plážový home office zachraňuje turistické ráje
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kdo říká, že home office musí být výhradně z domova? Stále více lidí táhne možnost práce na dálku do teplých krajů. Stačí rychlé připojení k počítači, letenka a už nic nebrání práci z pláže. Ubytování v destinacích závislých na chybějících turistech totiž stojí pakatel, navíc se města předhánějí ve službách, které digitálním nomádům nabízejí.

Čtyřiatřicetiletá Olga Paulová na španělský ostrov Gran Canaria přicestovala v květnu po dlouhých měsících, které kvůli protiepidemickým opatřením strávila zavřená ve svém bytě v Mnichově. „Myslím, že jsem teď výkonnější,“ říká tato žena, která pracuje jako obchodní analytička pro jednoho z největších výrobců aut v Německu. „Mohu se soustředit na práci a o víkendech prozkoumávat ostrovy ... je to skvělé,“ nemůže si vynachválit svoje dočasné pracoviště. O přestávkách mezi prací se chodí ze střechy dívat na moře.

Pobývat v turistické destinaci a zároveň pracovat na dálku je v nejslunnějších částech Španělska a Portugalska stále častějším jevem. Přispívá k tomu uvolnění restrikcí v cestování i akční nabídky, které nabízí vyhladovělá turistická branže.

„Určitě jsme svědky růstu v kategorii digitálních nomádů, která během pandemie hraje důležitou roli pro cestovní ruch, protože si objednávají dlouhodobé pobyty a přispívají místním ekonomikám,“ řekla Jennifer Iduhová, vedoucí výzkumu Evropské komise pro cestování (ETC). Lidé pracující na dálku se registrují jako turisté, takže je těžké zjistit jejich přesné počty, ale důkazy o jejich přítomnosti jsou všudypřítomné - od inzerátů na místa pro coworking po nálepky nabízející mimořádně rychlé a bezplatné připojení přes wi-fi, jež se objevily na mnoha restauracích, kavárnách a barech.

Záchrana turistických destinací

Digitální nomádi ale přinášejí jen částečnou záchranu pro regiony závislé na turistice. Do Španělska za letošní první pololetí přijela jen přibližně třetina z deseti milionů návštěvníků, již do této země zavítali v prvních šesti měsících roku 2019.

Místní turistické asociace na Kanárských ostrovech a na portugalské Madeiře tvrdí, že lidí, kteří tam přijeli s cílem pracovat na dálku, výrazně přibylo. A to i v dražší vrcholné sezoně. Internetový portál Nomad List zařadil ostrov Tenerife mezi deset nejrychleji rostoucích destinací pro práci na dálku za prvních sedm měsíců letošního roku.

„Loni v létě jsem si všimla, že přijíždí stále více lidí, kteří sem nemíří na dovolenou, ani se tu nechtějí usadit trvale, ale aby odsud pracovali nějakých šest týdnů, dva či tři měsíce,“ říká Nele Boesmansová, Belgičanka žijící na Fuerteventuře, která je druhým největším z Kanárských ostrovů. Počet členů ve facebookové skupině nazvané Digital Nomad Fuerteventura, kterou Boesmanová spravuje, se během pandemie zčtyřnásobil.

Turistická kancelář Kanárských ostrovů odhaduje, že za první pololetí letošního roku přijelo 8000 lidí pracujících na dálku a počítá s dalšími 30 tisíci v následujících pěti letech. Na Madeiře zřídili infocentrum pro takové lidi. „Manažeři v hotelech o lidech pracujících na dálku nevěděli, nyní je ten pojem pro ně naprosto běžný,“ řekla Micaela Vieirová, manažerka madeirského projektu Digital Nomad.

Sdílené kanceláře a další servis

Na větrné severní straně Fuerteventury jistý místní politik lákal digitální nomády s takovým úspěchem, že se jich do rybářské vesnice El Cotillo stáhlo tolik, že tam vznikla sdílená kancelář nazvaná COCO. Zřídil ji italsko-kolumbijský surfař Matteo Leoni.

„Přijížděli sem lidé mezi 25 a 45 lety z Madridu, Paříže, Říma, Milána, kteří přemýšleli o práci někde v teple,“ vypráví o nebývalém přílivu hostů, který jej i místní lidi zvyklé na klid překvapil. „Na Kanárských ostrovech je tolik místa, že dodržování rozestupů je naprostou samozřejmostí,“ dodal Leoni.

COCO bude v provozu od poloviny září a Leoni doufá, že se najde osm až deset stálých zájemců, kteří budou mít k dispozici odpočinkové zóny, zahradu, kavárnu a kabinky se zvukovou izolací.

Nového trendu se snaží využít také Řecko a Chorvatsko, které svoji idylickou krajinu propaguje jako „vaši novou kanceláří“. Okolo 3500 lidí se letos přihlásilo do programu, který pro lidi pracující na dálku připravila Dubaj. Jde hlavně o lidi z Británie, Spojených států a Indie.

Zda digitální nomádství v takové míře přežije i v dalších měsících, je otázkou. V mnoha regionech úspěšně postupuje očkování proti covidu-19 a firmy své zaměstnance svolávají zpět do kanceláří. Mnozí se ale toulek po pláži po práci nehodlají vzdát. „Do kanceláře mě nikdo v dohledné době nedostane,“ tvrdí portugalský internetový vývojář Joao Santos, který si jako místo pro práci na dálku zvolil Madeiru.

Zdroje: