Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Přebíraní úplatku v hotovosti je ojedinělý úkaz, komentuje bezpečnostní expert

Přebíraní úplatku v hotovosti je ojedinělý úkaz, komentuje bezpečnostní expert
zdroj: Profimedia

Jak moc bizarní je v současné době složitých sítí firem a fiktivních obchodních transakcí chodit po ulici s krabicí bankovek? Bezpečnostní experti se nemohou shodnout. V případě Davida Ratha za tím nejspíš stojí povaha solitéra a nedůvěra k ostatním lidem. Než by se s nimi pouštěl do složitých obchodních vztahů, raději si své peníze odnesl v hotovosti.

Server Týden.cz oslovil bezpečnostního experta Václava Lásku. Bývalý detektiv, který má na svém kontě třeba vyšetřování Harvardských fondů, si myslí, že „způsob převzetí toho úplatku odpovídá jeho povaze, inteligenci, jeho osobnosti a aroganci.“ Roli podle něj sehrála i jistota, že vše je posichrované a nemůže se nic stát.  „Vypadá to, že tady se ta korupce týkala tak blízkých osob a důvěra byla tak veliká, že neměli zřejmě potřebu vytvářet krycí struktury," usuzuje bývalý detektiv.

Čtěte dále: Rath se v noci zabydlel v litoměřické vazební věznici

„Systémy na přeposílání korupčních peněz jsou většinou nastavené tak, že máte přátele, kterým věříte. Ti úplatek přijmou za vás, peníze přeposílají a spravují,“ vysvětluje dále. Jenže sólista David Rath je podle něj ostatním příliš nevěří, a tak si to raději zařídil sám. „Dokážu si představit, že Rath je typ člověka, který má potřebu peníze mít u sebe, hlídat je, vidět na ně," myslí si.

Předávání úplatků v hotovosti je podle Lásky dnes ojedinělé. „Vyskytuje se spíše v nahodilých případech, kdy někdo dlouhodobě neplánuje takové získávání peněz, a proto nemá tu potřebnou strukturu nastavenou," tvrdí.