Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Právníci, které si najali Babiš s Faltýnkem: bratři Bartončíkovi se politicky citlivých kauz nebojí

Právníci, které si najali Babiš s Faltýnkem: bratři Bartončíkovi se politicky citlivých kauz nebojí
Babiš a Faltýnek | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek si ke svému zastupování v kauze Čapí hnízdo zvolili stejnou brněnskou advokátní kancelář bratrů Michaela a Josefa Bartončíkových. Jde o renomované právníky, jejichž jména se do povědomí veřejnosti dostala i kvůli jejich účasti na tragické nehodě, napsala Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes.

Andrej Babiš si sice ještě obvinění v kauze údajného dotačního podvodu od policie nevyslechl, už má ale vybraného právníka, který jej bude v případu zastupovat.

Podle zjištění HlídacíPes.org pověřil Babiš zastupováním brněnského advokáta Michaela Bartončíka. Jeho bratr Josef pak zastupuje Babišova nejbližšího spolupracovníka, poslance ANO Jaroslava Faltýnka, jehož chce policie v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo také stíhat.

Oba právníci své klienty doprovázeli již při středečním jednání mandátového a imunitního výboru v Poslanecké sněmovně.

Ani jejich proslovy nakonec nepomohly zvrátit rozhodnutí výboru, který doporučil Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání vydat. O zbavení imunity bude jednat příští týden sněmovna, dá se očekávat, že oba poslance ke stíhání vydají.

Proč si ze škály prominentních právníků najali Babiš s Faltýnkem právě brněnské advokáty, ani jeden z nich neobjasnil. Babiš na SMS zprávu nereagoval, Faltýnek mobil nezvedal a i on zprávu nechal bez odpovědi.

"Nevím to, a nevidím důvod, proč bych vám to měla zjišťovat," reagovala Babišova mluvčí Lucie Kubovičová. Podobně dopadla i snaha kontaktovat právníka Michaela Bartončíka.

Za Babiše!

Důvodem by mohl být fakt, že současná kauza není prvním případem, při kterém se Andrej Babiš s brněnskou právní kanceláří Bartončík & Bartončík setkává.

Podle zjištění HlídacíPes.org je Michael Bartončík podepsán coby právní zástupce také pod ústavní stížností 44 poslanců na novelu zákona o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš. Tu podal advokát letos v březnu.

Kromě poslanců ANO se tehdy pod stížnost podepsali také poslanci hnutí Úsvit.

Poslanci žádali zrušení tří paragrafů zákona o střetu zájmů, které omezují právo firem vlastněných členem vlády získat státní dotace a zakazují členům vlády vlastnit média.

Vaškůj, Toflův gang a StB

Bratři Bartončíkové, jejichž práce nyní bude mít vliv na (nejen) politickou budoucnost Andreje Babiše, patří na Moravě k renomovaným právníkům. Zastupují klienty ve složitých ekonomických i trestních kauzách.

Michael Bartončík například zastupoval podnikatele Romana Vaškůje v rozsáhlé kauze podvodů s leteckým palivem, v nichž byla státu způsobena škoda přes 157 milionů korun.

Vaškůj byl tehdy odsouzen na devět let. Vrchní soud sice verdikt zrušil a vrátil jej k novému projednání, rozsudek byl ale potvrzen, jen výše trestu byla Vaškůjovi o jeden rok snížena.

Bartončík zastupoval Vaškůje také v případě údajného pokusu o uplácení svědkyně v korupčním případu Jiřího Čunka.

Oba bratři vystupovali také jako obhájci v kauze takzvaného Toflova gangu, kde zastupovali jednoho z členů skupiny Romana Procházku.

Právníci jsou syny bývalého předsedy lidové strany Josefa Bartončíka, kterého – podobně jako nyní Babiše – dostihla krátce před prvními svobodnými volbami v roce 1990 jeho minulost. Objevila se totiž informace, že Josef Bartončík spolupracoval s StB.

I když to Bartončík popíral, vystoupil proti němu tehdejší náměstek ministra vnitra Jan Ruml a také prezident Václav Havel.

Bartončík ovšem z kandidátky neodstoupil a strana nakonec místo očekávaných 20 % získala pouze 9 % voličských hlasů. Lux posléze odmítl Bartončíkovu rehabilitaci s tím, že bylo jasně prokázáno, že s tajnou policií spolupracoval.

Otec Bartončík se nakonec z politiky stáhl a později svým synům pomáhal v jejich právní kanceláři.

Tragická rallye

Kariéru obou bratrů poznamenala v roce 2012 tragická událost. Tehdy při závodech rallye v Lopeníku na Slovácku svým závodním vozem ve vysoké rychlosti smetli čtyři mladé dívky, jež nehodu nepřežily.

Za volantem tehdy seděl Michael Bartončík, jeho bratr byl navigátorem.

Podle závěrů znalců za nehodu sice mohl řidič vozu, nicméně obviněn nebyl, protože se závod konal na uzavřené trati a diváci proto na místě být neměli. U soudu se proto zodpovídal traťový komisař Petr Plášek, který podle obžaloby nevykázal dívky z míst v blízkosti trati.

Právník Michael Bartončík coby řidič vozu sice vinu odmítl, ale po této nehodě avizoval, že se už nehodlá automobilových závodů nikdy účastnit.

Napsala Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: