Dnes je středa 18. září 2024., Svátek má Kryštof
Počasí dnes 21°C Skoro jasno

Praha zavře kvůli velké vodě náplavky a postaví část protipovodňových zábran

Praha zavře kvůli velké vodě náplavky a postaví část protipovodňových zábran
zdroj: Profimedia

Vedení hlavního města uzavře náplavky v Praze 1, 2 a 5 a preventivně nechá na některých místech vystavět protipovodňové zábrany v centru města, na Zbraslavi a v Libni.

Náplavky budou uzavřeny dnes okolo 19:00. Vedení metropole rovněž chystá v sobotu zastavit lodní dopravu na Vltavě. Po dnešním jednání povodňové komise to ČTK sdělil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Komise se znovu sejde dnes v 18:00.

Hasiči dnes již zavřeli bezpečnostní vrata na Čertovce. Na to navázala zmíněná preventivní výstavba protipovodňových zábran o celkové délce asi 199 metrů. V Praze platí varování před velmi vydatným deštěm a od 15:00 bude vyhlášená povodňová pohotovost, tedy druhý ze tří stupňů výstrahy.

Kvůli zavření náplavek budou muset od Vltavy zmizet všechna auta. Pokud s nimi řidiči do dnešních 19:00 neodjedou, město nechá vozidla odtáhnout. S uzavřením náplavek souvisí také odstranění veškerých předmětů, které by mohly odplavat, jako jsou třeba kontejnery nebo popelnice. Vstup a vjezd na náplavky pak bude od 19:00 hodin pro veřejnost uzavřený.

Město již začalo s preventivní výstavbou protipovodňových zábran u Karlova mostu, u podchodu k loděnici na Zbraslavi a v Thomayerových sadech v Libni. Město nyní staví zábrany v celkové délce asi 198,6 metru. Zábrany jsou vysoké od 1,3 do 6,2 metru. Nejpozději v sobotu bude zastavena lodní doprava v metropoli a plavidla budou muset jejich majitelé přemístit do chráněných přístavů. Město k odplutí do přístavu již připravilo loď Hermes, která slouží jako noclehárna pro lidi bez domova.

Situaci bude magistrát nadále monitorovat a ještě dnes se znovu sejde protipovodňová komise. Největším problém pro Prahu je podle současných modelů Sázava, která bude mít velké průtoky, které hlavní město nemá jak regulovat. Vliv na výšku vody bude mít v Praze rovněž situace na Berounce, která se vlévá do Vltavy na jihu metropole.

Zdroje: