Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Potřebujeme minimálně 30 pyrotechniků, požaduje po vládě policejní prezident

Potřebujeme minimálně 30 pyrotechniků, požaduje po vládě policejní prezident
Policejní prezident Tomáš Tuhý | zdroj: Profimedia

Policie trpí nedostatkem pyrotechniků a kontrolorů. Pro potřebnou kontrolu muničních skladů by bylo potřeba přijmout minimálně dalších 30 pyrotechniků a osmdesátku kontroloru, uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý v Otázkách Václava Moravce.

Tuhý v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích uvedl, že za kontroly skladů nezodpovídá jen policie, jak v týdnu prohlásil ministr obrany Martin Stropnický, ale i Český báňský úřad a hasiči. Koordinace kontrol ale podle něj nebyla synchronizovaná, což by prý vyřešily legislativní změny.

Policejní experti podle Tuhého zkontrolovali vrbětický muniční sklad od roku 2011 dvakrát. Na častější kontroly údajně nejsou kapacity, skladů je po republice 28, zbrojní licenci má přes dva tisíce firem a policie má k dispozici jen 53 kontrolorů.

"Současný počet je dán tím, že v uplynulých letech bylo v policii zrušeno 8500 tabulkových míst," prohlásil Tuhý, který bude po vládě požadovat navýšení počtu kontrolorů a pyrotechniků.

"Kvalifikovaný odhad je přibližně osmdesát lidí do struktury zbraně a bezpečnostní materiál, dalších více než 30 lidí by mělo jít do struktury pyrotechnické služby," vyjmenoval a uvedl, že má podporu ministra vnitra Milana Chovance.

Tato čísla jsou podle něj naprosté minimum, protože tito specialisté budou muset působit i v dalších vojenských oblastech, jako jsou třeba Brdy.

Z areálu muničních skladů ve Vrbětických se mezitím dnes ráno ozvaly další dva výbuchy, které ale nedoprovázel kouř ani záblesky. Policie proto prověřuje, zda šlo o další neřízené výbuchy, nebo například střelbu myslivců v okolních lesích. 

Zdroje:
Vlastní