Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Potopit nebo prodat? Francie se pořád nerozhodla, co s 'ruskými' Mistraly

Potopit nebo prodat? Francie se pořád nerozhodla, co s 'ruskými' Mistraly
Čínští vojáci vítají francouzskou loď Dixmude třídy Mistral v šanghajském přístavu | zdroj: Profimedia

Francie by mohla prodat Číně lodě Mistral vyrobené pro Rusko, píše portál Want China Times. Do Šanghaje dorazily dvě francouzské lodě, Mistral a Aconit. Francouzská letadlová loď přitom zavítala do čínského přístavu vůbec poprvé. Před několika dny se přitom objevila informace, že by Paříž mohla lodě zaplacené ruskou vládou potopit. 

"Dokonce i přesto, že Čína plánuje vyrobit vlastní univerzální vyloďovací loď, země může koupit letadlová plavidla Vladivostok a Sevastopol (jak Rusové pojmenovaly "své" Mistraly, pozn.red.), aby je následně okopírovala," píše šanghajský web.

Francie se tak evidentně stále nerozhodla, co provede s plavidly, které původně vyrobila pro Rusko. Kromě Číny zvažuje Paříž také odprodej Brazílii, Kanadě, Egyptu nebo Indii. Nedávno se přitom objevila zpráva, že Francouzi dokonce uvažují o potopení lodí určených pro Moskvu.

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin před několika dny připomněl Francouzům, že bez svolení Moskvy lodě prodat někomu jinému nesmí. Rusko má totiž k zakoupeným plavidlům certifikát konečného uživatele. Úvahy Paříže o odprodeji plavidel označil ruský politik za "pokus (francouzských) vojáků vydírat jejich politiky". 

Zdroje: