Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Uhynul poslední samec nosorožce bílého, zbyly už jen dvě samice. Vymře celý druh?

Uhynul poslední samec nosorožce bílého, zbyly už jen dvě samice. Vymře celý druh?
Poslední žijící samec nosorožce severního bílého Sudán | zdroj: Profimedia

Poslední žijící samec nosorožce severního bílého jménem Sudán uhynul v pondělí v keňské rezervaci Ol Pejeta. Asi pětačtyřicetiletý nosorožec byl utracen kvůli vážným zdravotním problémům - trápila ho infekce v noze a další potíže. Zvíře patřilo zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Jeho smrt může znamenat vymření celého druhu, naděje je ve vědě. 

Na světě už zbývají pouze dvě samice tohoto druhu - Sudánova dcera Najin a její dcera Fata. Obě žijí v keňské rezervaci a i ony patří české zoologické zahradě, která se snaží o záchranu druhu. Právě proto do Afriky před osmi lety zvířata převezla, vědci doufali, že se v přírodě přirozeně rozmnoží.

Sudán se nicméně může stát otcem "i po smrti", vědci se totiž snaží zachránit druh prostřednictvím umělé reprodukce s využitím vzorků Sudánova spermatu. 

Během posledních let uhynulo několik mužských zástupců tohoto druhu. Roku 2014 v rezervaci zemřel stářím samec Suni, téhož roku v zoo v San Diegu uhynul také samec Angalifu. Ještě v roce 1960 žilo na Zemi přes dva tisíce nosorožců severních bílých, o dvacet let později však kvůli pytlákům zbývalo jen 15 jedinců. 

Pro úplné zobrazení rozklikněte Sudán a herečka Elizabeth Hurleyová | zdroj: Profimedia

Zdroje: