Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Pomozte mi shánět podpisy, žádal studenty profesor Gerloch, který chce být senátorem

Pomozte mi shánět podpisy, žádal studenty profesor Gerloch, který chce být senátorem
Kontroverzní předvolební kampaň profesora Gerlocha | zdroj: Hlídací Pes

Pokud jste ochotni pomoci profesoru Gerlochovi se sháněním podpisů pro jeho kandidaturu, zastavte se za ním v uvedených hodinách. E-mail, který obdrželi studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy, rozvířil debatu o vhodnosti politické agitace na akademické půdě. A taky otázku možného zneužití postavení vyučujícího vůči studentům, píše Robert Malecký na webu Hlídací pes.

E-mail s výzvou, aby se studenti zapojili do kampaně Aleše Gerlocha, který se jako nezávislý kandidát uchází o senátorské křeslo v jednom z pražských obvodů, obdrželi studenti a zaměstnanci fakulty v polovině května.

HlídacíPes.org ho má k dispozici a jasně z něho plyne, že sekretářka katedry ústavního práva Zuzana Peřinová Gerlochovým jménem vyzývá studenty, aby šéfovi katedry a bývalému děkanovi fakulty pomohli se sháněním podpisů potřebných ke kandidatuře na senátora.

39059196_453308331834920_748576322535555072_n E-mail, který obdrželi studenti a zaměstnanci Právnické fakulty UK v polovině května. | zdroj: Hlídací Pes

Sám Aleš Gerloch nijak nepopírá, že využil seznam studentů, který má k dispozici jako pedagog. Tedy že byl e-mail rozeslán na adresy, které studenti poskytli výhradně pro studijní účely.

"Pro informaci studentů o uvedené možnosti jsem použil přehled studentů, kteři jsou se mnou v kontaktu z pozice vedoucího katedry teorie práva a právních učení a vedoucího katedry ústavního práva, zejména pak vedení vědeckého semináře z teorie práva a ústavního práva," reagoval na dotaz redakce HlídacíPes.org Gerloch.

Ať se studenti učí v praxi

Aleš Gerloch na vysvětlenou dodal, že nabídka směřovala k prohloubení studentské praxe při studiu ústavně-právních oborů. "Měl jsem a mám za to, že je to pro ně zajímavá možnost konfrontace volebního práva a volební praxe. Vše na bázi dobrovolnosti," uvedl.

Gerloch nicméně ponechal bez odpovědi otázku, kolik studentů na jeho výzvu zareagovalo a s kampaní mu pomohlo, případně projevilo ochotu se na ní podílet.

Současný děkan fakulty a Gerlochův nástupce ve funkci Jan Kuklík v obecné rovině říká, že politickou činnost na škole nevítá.

"Jsem samozřejmě proti tomu, aby byla akademická půda využívána ke konkrétní politické činnosti a takovýto mail považuji za hraniční," uvedl Kuklík.

O tom, že byli někteří studenti profesorem Gerlochem s žádostí o podporu kontaktováni, prý neoficiálně věděl. "Neviděl jsem nicméně konkrétní mail, na mě se prof Gerloch neobrátil a ani mě o svém záměru kandidovat předem neinformoval," říká děkan Kuklík.

Redakce HlídacíPes.org kopii Gerlochova e-mailu získala od jednoho ze studentů, kteří se profesorovou nabídkou cítili dotčeni. Z pochopitelných důvodů si přeje zůstat v anonymitě.

I děkan Kuklík přiznává, že někteří studenti se na vedení fakulty obrátili s podezřením na nestandardní chování profesora Gerlocha, "na jméno" ale záležitost řešit nechtěli. "Když jsem potenciálního stěžovatele vyzval k tomu, aby vznesl podnět, který bychom měli řešit, tak se rozhodl podnět nepodávat," uvedl děkan Kuklík s tím, že důvodem byl i fakt, že následně Aleš Gerloch zvolil jiné formy získávání podpisů a podpory, a to mimo akademickou půdu.

Byly i jiné debaty, říká Gerloch

Aleš Gerloch svou aktivitu hájí paragrafem vysokoškolského zákona, podle něhož mají školy hrát aktivní roli při utváření občanské společnosti a přípravě mladých lidí pro život v ní. "Daná aktivita neprobíhala na fakultě, nicméně je obecně známo, a to i prostřednictvím ČT, že na fakultě letos proběhlo předvolební shromážděni s kandidáty na funkci prezidenta republiky a na UK byl umožněn sběr podpisů pro kandidáty," napsal Gerloch redakci HlídacíPes.org.

Univerzita Karlova i tímto způsobem plní svoji roli aktivní participace na veřejném životě, tvrdí Gerloch a cituje konkrétní ustanovení zákona o vysokých školách:

"Hrají aktivní roli ve veřejné diskusi o společenských a etických otázkách, při pěstování kulturní rozmanitosti a vzájemného porozumění, při utváření občanské společnosti a přípravě mladých lidí pro život v ní."
(Zákon o vysokých školách, §1, odst. d)

E-mail studenti obdrželi v polovině května, v době, kdy Aleš Gerloch svou kampaň startoval. Potřebných 1000 podpisů nakonec sehnal, oznámil to na konci července, a v říjnu se tak bude moci ucházet o senátorský post.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: