Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Aktualizováno: Polský ministr rezignuje poté, co EK prodloužila bezcelní dovoz obilí z Ukrajiny

Aktualizováno: Polský ministr rezignuje poté, co EK prodloužila bezcelní dovoz obilí z Ukrajiny
Henryk Kowalczyk | zdroj: Profimedia

Polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk oznámil, že podá demisi. Reagoval tak na protesty zemědělců v souvislosti se zvýšeným dovozem ukrajinského obilí. Polští rolníci si stěžují na to, že polský trh zaplavila levnější ukrajinská produkce.

„Rezignoval jsem na funkci ministra zemědělství a rozvoje venkova, když jsem viděl, že základní požadavek zemědělců Evropská komise nesplní,“ prohlásil dnes na tiskové konferenci Kowalczyk. Evropská komise (EK) podle něj zveřejnila návrh na prodloužení dovozu obilí z Ukrajiny bez cla a bez kvót o další rok, tedy do června 2024, píše polský server Onet. Polští rolníci požadovali zavedení dovozního cla. Podle Onetu polští zemědělci kritizují politiku kabinetu a vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) doufá, že změna na postu ministra zklidní náladu na venkově a otevře cestu k dalším jednáním.

Polsko povolilo tranzit ukrajinských zemědělských produktů, aby pomohlo zemi, která se už přes rok brání ruské vojenské agresi. Ukrajinské obilí se má přes Polsko převážet nebo v zemi skladovat, aby se dostalo na mezinárodní trhy. Polští zemědělci však tvrdí, že ukrajinské produkty se místo toho ocitají na polském trhu, což způsobuje pokles místních cen. Na podobný problém upozorňují zemědělci i v dalších zemích Evropské unie.

Premiéři Polska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska minulý týden v dopise adresovaném předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové navrhli obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty v případě, že příliv těchto produktů snižující ceny na unijních trzích nebude možné zastavit jiným způsobem. EK tento týden uvedla, že chystá další podporu pro zemědělce ze zemí, jejichž pěstitelé si stěžují na údajné zhoršení odbytu kvůli nasycení trhu levnou ukrajinskou pšenicí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po dnešním jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou a předsedou vlády Mateuszem Morawieckým uvedl, že se podařilo najít řešení problému polských rolníků, znepokojených dovozem ukrajinského obilí. „Nalezli jsme východisko. V nejbližších dnech, týdnech vyřešíme všechny záležitosti,“ řekl Zelenskyj podle serveru Onet.pl. „Mezi tak blízkými partnery a faktickými přáteli, jakými je Polsko a Ukrajina, nemohou být problémy,“ zdůraznil. 

Zboží z Ukrajiny by se podle českého ministerstva mělo prioritně vyvážet mimo EU

Zboží z Ukrajiny by mělo prioritně směřovat mimo EU a je třeba monitorovat vliv dovozu zemědělské produkce na domácí producenty. ČTK to dnes řekl mluvčí českého ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Na dovoz levného obilí z Ukrajiny si stěžují polští zemědělci. Tamní vláda vyzvala Evropskou komisi, aby vývoz do EU omezila. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR upozorňují na to, že čeští zemědělci mají kvůli dovozu ukrajinského obilí na evropský trh problém prodat část loňské úrody. Upozorňují i na bezpečnostní rizika.

České ministerstvo zemědělství podle mluvčího situaci na trzích intenzivně monitoruje. Uvedl, že státy v blízkosti Ukrajiny mají kvůli růstu dovozu problém s konkurenceschopností vlastních zemědělců, zejména pokud jde o obiloviny a olejniny. „V některých regionech unie způsobuje tento dodatečný dovoz nadbytečnou nabídku, pokles cen nebo přesycení logistických řetězců,“ doplnil s tím, že ČR podpořila iniciativu Polska v hledání řešení problémů vyvolaných zvýšeným dovozem.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala hrozí, že čeští zemědělci nebudou mít kde uskladnit úrodu z blížící se sklizně. Upozornil na to, že komodity, které skončí na evropském trhu, sem dovážejí obchodníci a ukrajinští zemědělci dostanou jen zlomek z ceny, za kterou je prodají. Podle Doležala je potřeba, aby se kontrolovalo, kam produkce z Ukrajiny směřuje. Řešením by mohly být také mimořádné intervenční nákupy určené na humanitární pomoc.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha upozornil na rozdílnou kvalitu českých a ukrajinských surovin. „Ve většině případů sice pšenice z Ukrajiny splňuje bezpečnostní limity pro použití v EU, ovšem mnohdy nesplňuje kvalitativní požadavky pro potravinářské a často i krmivářské použití. Mouka a těsto vyrobené z této pšenice mají zcela jiné vlastnosti než z obilí pěstovaného podle evropských postupů,“ uvedl. Doplnil, že mimo EU lze používat řadu prostředků na ochranu rostlin, které jsou v členských státech zakázané.

Doležal uvedl, že členové komory se setkávají s informacemi o dovozu vajec a drůbežího masa z Ukrajiny, u kterých nemusí být zřejmá země původu, protože se zásilky balí v Polsku a na Slovensku. „Většina těchto zásilek není určena pro přímý prodej, ale končí podle našich informací zejména v gastronomii. Je třeba zdůraznit, že tyto zásilky rovněž nemusejí splňovat přísné evropské standardy pro chov drůbeže,“ dodal.

Zdroje: