Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Polsko staví na hranicích s Ruskem padesátimetrové strážní věže

Polsko staví na hranicích s Ruskem padesátimetrové strážní věže
Vojenské cvičení Anakonda 14 se v Polsku konalo loni v říjnu | zdroj: Profimedia

Na hranicích Polska s ruskou Kaliningradskou oblastí vyroste do června šest padesátimetrových věží. Pohraničí budou hlídat 24 hodin denně, informoval britský deník The Guardian.

Výstavba věží, které mají ohlídat 200 kilometrů dlouhou hranici, vyjde Poláky na více než 14 milionu zlotých (asi 95 milionů korun). Podle mluvčí polských pohraničníků Mirosławy Aleksandrowiczové ale tři čtvrtiny částky pokryje fond Evropské unie na obranu vnějších hranic.

Polsko se v posledních měsících stále více obává možného konfliktu s Ruskem. Pocit bezpečí zemi ani sousední Litvě rozhodně nedodávají ani nedávná ruská cvičení právě v Kaliningradské oblasti. Podle litevské prezidentky Dalii Grybauskaitėové poslalo Rusko do oblasti rakety Iskander, které jsou schopné nést jaderné hlavice a doletět až do Berlína.

V reakci na ruskou anexi Krymu a situaci na východě Ukrajiny Polsko vkládá desítky miliard eur do přezbrojení armády. Tisíce Poláků vstupují do polovojenských skupin a podstupují vojenský výcvik. Polská armáda kromě toho během letoška pomůže s výcvikem padesátky ukrajinských vojenských pilotů. 

Zdroje:
The Guardian