Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Polsko přezbrojuje ve velkém. Spojené státy a EU se perou o zakázky

Polsko přezbrojuje ve velkém. Spojené státy a EU se perou o zakázky
Polsko zbrojí ve velkém, chce vrtulníky, ponorky i radary. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Polsko v souvislosti s ruskou anexí Krymu a válkou na východě Ukrajiny začíná zbrojit ve velkém. Na přezbrojení armády vynaloží desítky miliard eur. Mír už podle Varšavy není v Evropě samozřejmost. O lukrativní tendry mají zájem Američané i členské státy Evropské unie.

Polsko, které si ještě dobře pamatuje na sovětské časy, se necítí v bezpečí. Podle polského prezidenta Bronislawa Komorowského ani po příměří dojednaném minulý týdne v Minsku není "trvalý mír blízko". Předchozí minské dohody, jak připomíná polská hlava států, kvůli ruským separatistům na Donbasu pohořely. "Klíč k politickému a vojenskému řešení se nachází v Moskvě," dodal.

Polsko se rozhodlo investovat do modernizace své armády v průběhu deseti let 33,6 miliardy eur (asi 930 miliard korun). Nákupní seznam vojenské techniky zahrnuje štíty a protiraketové systémy, obrněné vozy, ponorky, vrtulníky i bezpilotní letouny. Plán Varšavy je dostát závazkům vůči Severoatlantické alianci, která členským státům ukládá vynakládat na zbrojení dvě procenta hrubého domácího produktu.

Moderní vrtulníky za téměř bilion

Jen za multifunkční vrtulníky hodlá polské ministerstvo obrany utratit 2,5 miliardy eur (69 miliard korun). O lukrativní tendr se ucházejí zbrojařské firmy z obou stran Atlantiku. Vítěz má být znám v nejbližších týdnech.

Zájem má americká společnost Sikorsky, francouzský Airbus Helicopters a italsko-britský koncern AgustaWestland. Američané nabízejí Polsku legendární vrtulníky typu Black Hawk a SeaHawk. S podobnou ale dražší nabídkou přichází Airbus, který argumentuje tím, že jím dodané stroje budou méně náročné na údržbu. Italové s AgustaWestland jako jediní vsadili na neozbrojené stroje. Dle expertů mají největší šanci Francouzi a to právě díky dlouhé životnosti strojů a nízkým nákladům na jejich údržbu.

Svoji roli při rozdělování státních zakázek bude hrát i strategie. Spojené státy budou pro Polsko v případě ozbrojeného konfliktu Polsku výhodnějším spojencem. Evropští zbrojaři se zase snaží Varšavu nalákat na partnerské smlouvy. Například Airbus v únoru v polské Lodži otevírá vývojové centrum.

Monstrózní protiraketová obrana

Největší zbrojařská přetahovaná nastane jednoznačně o sofistikovaný protiraketový systém s raketami středního doletu, který má Poláky vyjít až na 10 miliard eur (270 miliard korun). Na zakázce již pracuje konsorcium deseti polských výrobců zbrojních materiálů, kteří hledají budoucí zahraniční partnery.

V hledáčku je americký Raytheon dodávající raketové systémy země-vzduch typu Patriot. Proti Američanům stojí konsorcium evropských firem MBDA France a MBDA Italy. Zájem má ještě francouzská zbrojařská skupina Thales.

Nabídka společnosti Raytheon naprosto splňuje kritéria Severoatlantické aliance. NATO má obdobné systém rozmístěné například na svých základnách v Německu. Mnozí vojenští specialisté však hovoří o tom, že americký systém je již zastaralý. Zmiňují omezenou pohyblivost protiraketových systémů – zvládají pohyb po ose pouze v úhlu 90 stupňů. Naopak systém MBDA podle konsorcia dokáže operovat po celé ose 360 stupňů.

Zdroje:
France24.com