Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Policie prošetřuje večírky v Downing Street. Výslech zřejmě čeká i Johnsona

Policie prošetřuje večírky v Downing Street. Výslech zřejmě čeká i Johnsona
Britský ministerský předseda Boris Johnson zřejmě bude muset vypovídat u policie kvůli porušení protiepidemických opatření | zdroj: Profimedia

Kvůli večírkům konaným během epidemických lockdownů v sídle a úřadu britského premiéra v Downing Street vyzpovídá britská policie pomocí dotazníků až 50 jejich účastníků.

Patrně mezi nimi bude i ministerský předseda Boris Johnson a jeho manželka Carrie. Informoval o tom dnes server BBC News. Podle britských médií se některých akcí osobně zúčastnili.

Policejní vyšetřování se týká dohromady 12 setkání, která se konala v osm různých dní.

Oslovení musí dotazníky pravdivě vyplnit, zdůraznila londýnská policie. Kromě ní se případy zabývala v rámci interního vyšetřování vysoce postavená úřednice Sue Grayová, která v předběžné zprávě o skandálu popsala „selhání“ ve fungování premiérské kanceláře.

Podle Johnsona však šlo o pracovní schůzky. Přesto ohlásil rozsáhlou restrukturalizaci a reformu svého úřadu, která ale nezahrnuje jeho vlastní rezignaci. Volání po jeho rezignaci se už mezitím ozývá i z jeho vlastní Konzervativní strany.

Osloveným osobám, které mají vyplnit dotazníky, hrozí pokuta za porušení protiepidemických pravidel.

V době konání setkání a společenských akcí předloni v květnu, červnu, listopadu a prosinci a loni v dubnu platila přísná omezení setkávání lidí. Členové více domácností se nesměli stýkat v uzavřených prostorech.

„Měli bychom počkat, až policie provede své vyšetřování. Premiér řekl, že nic nezatají a bude transparentní,“ řekl dnes rozhlasové stanici BBC Radio 4 britský ministr obrany Ben Wallace. Podle něj Johnson sdělí veřejnosti, zda dostal nějaký druh pokuty.

Policejní dotazník je třeba vyplnit do sedmi dní. „Ve většině případů byl kontakt s vyšetřovanými osobami navázán prostřednictvím e-mailu,“ uvedla policie. Při vyšetřování prozkoumá více než 500 dokumentů a 300 fotografií, které jí dal k dispozici centrální úřad vlády.

Zdroje: