Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: Policie obvinila exnáměstka civilní rozvědky z podvodu

Aktualizováno: Policie obvinila exnáměstka civilní rozvědky z podvodu
Sídlo civilní rozvědky | zdroj: Profimedia

Bývalý náměstek Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeněk Blahut byl obviněn z podvodu a zneužití pravomoci. Policisté u něj v pátek provedli domovní prohlídku.

Vrchní státní zastupitelství v Praze uvedlo, že v souvislosti s hospodařením Úřadu pro zahraniční styky a informace v pátek obvinila policie jednu osobu z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle zjištění České televize je obviněným právě Zdeněk Blahut.

Státní zástupce uvedl, že nelze poskytnout více informací kvůli utajení. 

Blahut byl náměstkem civilní rozvědky od září 2014 do ledna 2018. Spadaly pod něj tajné operace rozvědky.

ÚZSI se zabývá informacemi, které pocházejí z ciziny, může je však sbírat i v Česku. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VS) ale například nesmí pořizovat odposlechy. 

Mladá fronta Dnes v pátek dopoledne přinesla informaci, že byli zadrženi i exministr vnitra Milan Chovanec, který Blahuta uvedl do funkce a též exředitel civilní rozvědky Jiří Šašek. Oba však tuto zprávu popřeli

Vyšetřování, které už běží 

Vrchní státní zastupitelství dozoruje také vyšetřování hospodaření rozvědky z období, kdy v ní Blahut působil. 

Někdejší ředitel Šašek byl zproštěn funkce v lednu 2018 právě kvůli prověřování hospodaření úřadu. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že z kontroly vyplynuly skutečnosti nasvědčující opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování a účtování zpravodajské činnosti. A též nedostatky při řízení zpravodajské činnosti.

Pochybení se údajně týkala let 2015 až 2017. Metnar loni prohlásil, že vzniklá škoda je velkého rozsahu. 

Znaky protiprávního jednání dle jeho slov mělo schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. Jsou též pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakoupen.

Zdroje:
čt24, České Noviny, iDnes.cz, Seznam Zprávy