Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Podle Sikorského pomohl násilí na Ukrajině zastavit Putin

Podle Sikorského pomohl násilí na Ukrajině zastavit Putin
Vladimir Putin během olympijských her | zdroj: Getty Images

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski řekl americkému deníku The New York Times, že rozhodujícím faktorem ve velmi napjatém vyjednávání o ukrajinské krizi byl zásah ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Sikorski uvedl, že při schůzce evropských lídrů s Janukovyčem tehdejší ukrajinský prezident stále "odhodlaně bojoval, aby si toho co nejvíce udržel a musel se co nejméně věcí vzdát". Sikorski podle svých vlastních slov Janukovyčovi řekl, že pokud se chce s protestujícími a opozicí dohodnout, musí vyhlásit datum svého odstoupení. 

Janukovyč prý v reakci na toto doporučení "zbělal", ale nic neřekl. Krátce na to měl však prý telefonní hovor s ruským prezidentem Putinem, který se tou dobou zrovna připravoval na závěrečný víkend olympijských her. Když se podle Sikroského Janukovyč po tomto rozhovoru vrátil, souhlasil s tím, že omezí svůj čas v úřadu.

Jiný západní diplomat podle britského deníku The Times včera potvrdil, že slyšel podobnou verzi této události. Janukovyč se měl Putina zeptat: "Podpoříte mě a pošlete vojsko?" Načež Putin řekl: "Ne."

Zdroje:
The New York Times, The Times