Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Nové informace o tom, jak Jana Nagyová přijímala dary

Nové informace o tom, jak Jana Nagyová přijímala dary
Jany Nagyová | zdroj: Parlamentnilisty.cz

Bývalý šéf pozemkového úřadu potvrdil pro MF Dnes, že bylo zvykem nosit Janě Nagyové, nyní už Nečasové, drahé dárky. Kdo chtěl zůstat ve funkci a mít klid, tak to udělal. Šťovíček svůj dárek pro ni, kabelku za 15 tisíc, nyní vidí jako chybu.

Jana Nagyová, nyní Nečasová, měla plný trezor drahých šperků a vlastnila i mnoho dalších luxusních předmětů. Teď se ukazuje, jak k nim přišla. Její příjmy by na jejich pořizování nestačily. Šlo prý o dary.

Přinášeli je lidé, kteří se chtěli dostat k tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi a podle MF Dnes byli závislí na jeho rozhodnutích. Drahé dary přinášela pravděpodobně dlouhá řada potřebných. Mezi nimi byl podle dosavadních zjištění Útvaru odhalování organizovaného zločinu zřejmě i ředitel ČEZ Daniel Beneš.

MF Dnes dostala od Beneše i vyjádření. Přestože neřekl konkrétně, jaké dárky Nagyové přinesl, potvrdil, že se takové praktiky používaly. „Obecně platí, že případné osobní dárky k Vánocům či k narozeninám jsou adekvátní mému příjmu. Rozhodně se nepohybují ve finančních řádech, jež se objevily v tisku,“ řekl Beneš. Nagyová měla šperky zhruba za deset milionů korun.

Šéfka kabinetu premiéra Nečase přijímala jako dárek šperky například z klenotnictví Cartier z pražské Pařížské ulice, kde naleznete ty nejluxusnější obchody. Podle MF Dnes měl Beneš dobré důvody si zavázat jak Nagyovou, tak Nečase. Právě na něm záviselo jeho postavení v gigantu ČEZ.

Naznačili mi, že mám dát dárek

Odvolaný šéf pozemkového úřadu Petr Šťovíček mluvil o tom, že byl zavedený zvyk dávat Nagyové drahé dárky. Kdo prý chtěl zůstat ve funkci a mít zároveň klid, musel něco přinést.

A tak i od Petra Šťovíčka nyní stíhaná Nagyová dárek dostala. O Vánocích roku 2012 se dočkala kabelky za 15 tisíc korun. Sám bývalý šéf pozemkového úřadu na dárek pro šéfku kabinetu doplatil. Spolu s kontakty na lobbistu Ivo Rittiga prý patřil mezi důvody k jeho odvolání.

Proč vlastně Petr Šťovíček komunikoval s Nagyovou, vysvětlil MF Dnes. „Pan premiér mi jako můj nejvyšší šéf řekl, že mám ohledně pozemkového úřadu komunikovat s paní Nagyovou. A co řekne premiér, to respektuji. Viděl jsem ji tak dvakrát či třikrát v životě. Zavolala mi a chtěla se informovat o dění v úřadu, který byl zatížen skandály z minulosti. Bral jsem to jako její snahu, aby k podobným skandálům už nedocházelo,“ říká Šťovíček.

Pro MF Dnes také vysvětlil, že mu bylo ve funkci naznačeno, že se hodí dát Nagyové před Vánoci dárek a potvrdil, že to bylo všeobecně zvykem. Bývalý šéf pozemkového fondu před tím pracoval v advokacii, a tam prý bylo běžné dávat klientům před svátky dárky, tak se nad tím původně nepozastavil. „Dělal jsem advokáta, tam to bylo běžné. Uvědomuji si však, že to byla má neobratnost, protože jsem si neuvědomil, že se to ve státní správě bere jinak. Byla to moje chyba,“ říká k obdarovávání vysoké úřednice Šťovíček.

Zdroje: