Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Na plyn z Nord Stream 1 zapomeňte. Má závadu, hlásí Rusové

Na plyn z Nord Stream 1 zapomeňte. Má závadu, hlásí Rusové
Nord Stream 1, plynovod na odpis. | zdroj: Profimedia

Ruská ruleta s plynem spěje k vyvrcholení.

Povolají Pata a Mata?

Údržba jediné provozuschopné turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila závady. Do jejich odstranění zůstane plynovod mimo provoz, sdělila v pátek ruská plynárenská společnost Gazprom, aniž by upřesnila, kdy by se dodávky tímto plynovodem mohly obnovit.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

Rusko už ve středu kvůli údržbářským pracím dodávky plynovodem Nord Stream 1 přerušilo. Podle původních informací měla odstávka skončit v sobotu ráno.

Gazprom ale v pátek sdělil, že údržba provedená společně se zástupci německé firmy Siemens Energy odhalila únik oleje v kompresorové stanici Portovaja, takže není možné zajistit bezpečný provoz. Společnost oznámila, že šéfovi firmy Siemens Energy zaslala dopis o zjištěných závadách.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko v červnu snížilo dodávky plynovodem Nord Stream 1 na 40 procent kapacity a v červenci až na 20 procent. Zdůvodnilo to problémy s údržbou způsobenými sankcemi.

Jako v Mordoru

Je nicméně, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Kreml používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů. Nedávno odmítl převzít opravenou záložní turbínu z Německa.

Nejistota kolem dodávek z Ruska vyvolává obavy z nedostatku plynu v Evropě v zimních měsících. To vedlo k výraznému nárůstu evropských cen plynu i elektřiny. Evropská unie nyní zvažuje, že cenu ruského plynu zastropuje.

A kde končí plyn, který Rusové nedodají? Pálí ho u Ruského Vyborgu, kde šlehají k nebi plameny jako v Mordoru.

Zdroje:
ČTK, BBC