Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Pět pohádkových hradů a zámků v Evropě, kam se musíte podívat

Pět pohádkových hradů a zámků v Evropě, kam se musíte podívat
Hrad Neuschwanstein | zdroj: Profimedia

Už jste přemýšleli, kam si uděláte v létě výlet? Pokud máte rádi historii a romantiku, zkuste některý z evropských "pohádkových hradů". Přinášíme vám výběr nejzajímavějších destinací. 

Inspirace pro Disneyho

V Segovii ležící ve středním Španělsku najdete zřejmě nejslavnější španělský hrad. Tamní Alcazár se tyčí na skále nad soutokem řek Eresma a Clamores a zaujme doslova na první pohled. Působí totiž jako příď majestátné a mohutné lodi. Impozantní je i historie hradu. Má kolem 900 let a sloužil jako královské sídlo i vojenská akademie. Jeho krásy si všimli také v zámoří. Byl jedním z několika hradů, jimiž se Walt Disney inspiroval pro podobu slavného Popelčina hradu.

Alcázar, Segovia Hrad Alcázar ve španělském městě Segovia | zdroj: Profimedia

Sídlo šíleného krále

Ostatně další inspiraci našel král animáků u našich sousedů - na bavorském zámku Neuschwanstein z konce 19. století. I jeho staviteli, králi Ludvíku Bavorskému, se přezdívalo "pohádkový král". Obdivovatel a mecenáš Richarda Wagnera nechal zámek postavit tak, aby s výhledem na blízké hory působil velice dramaticky. Interiéry navíc ovlivnily rytířské legendy i Wagnerova hudba a stavbu dostal na starost divadelní architekt. Podivínský Ludvík II., který si nechal zámek vybudovat jako útočiště před světem, se jeho dokončení nedožil. Roku 1886 ho nechali zbavit svéprávnosti a přímo v Neuschwansteinu zatknout jeho ministři. O tři dny později Ludvíka a jeho lékaře našli utopené v jezeře. Dodnes se neví, zda to byla nehoda nebo vražda nepohodlného panovníka.

Neuschwanstein Hrad Neuschwanstein | zdroj: Profimedia

Nejen pro fantazáky

Fascinující jsou také hradby a pevnosti v Dubrovníku. Takřka dvoukilometrové opevnění každoročně láká statisíce turistů a neopomněli je ani filmaři. Právě Dubrovník je totiž intrikami prolezlé Královo přístaviště v seriálu HBO ‚Hra o trůny‘. Památka je proto zajímavá nejen pro milovníky historie, ale i fanoušky hrdinů z opusu George R.R. Martina. Dubrovnické hradby patří k nejlepším soustavám opevnění ve Středomoří a mimo jiné i díky nim se Dubrovník dostal na seznam UNESCO.

pevnost, Dubrovník Hradby Dubrovníku | zdroj: Profimedia

Vzhůru do Anglie

Takřka tisíciletou historii má hrad Warwick ve Velké Británii. V roce 1068 ho nechal vystavět proslulý Vilém Dobyvatel. Později samozřejmě prošel mnohými proměnami, ale stojí dodnes a patří k nejpůsobivějším ostrovním památkám. Mimochodem trebuchet v areálu warwického hradu je největším katapultem na světě – váží 22 tun a dvakrát denně z něj střílí ohnivé koule.

Warwick, Británie Hrad Warwick | zdroj: Isifa.com

Po stopách slavného upíra

Pokud vás baví upírská tématika, určitě byste se měli podívat na hrad Bran, který leží nedaleko rumunského Brašova. Přezdívá se mu Drákulův hrad, velice se totiž podobá hradu popsanému ve slavném díle Brama Stokera. Bran je v současnosti nejnavštěvovanější turistickou památkou Rumunska. Pokoje v něm jsou překvapivě moderní – v duchu, v jakém je nechala zařídit rumunská královna Marie v první polovině 20. století. Od roku 2006 vlastní hrad dědic královského rodu Dominik Habsburský. A Drákulu v okolí hradu potkáte na každém kroku. Bude na vás hledět z hrnků, triček a dalších turistických suvenýrů.

Hrad Bran, Rumunsko Hrad Bran, Rumunsko | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní