Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 19°C Zataženo

Pět kroků vpřed, dva kroky vzad: Kabinet mění počet vládních zmocněnců, přibudou ekologové

Pět kroků vpřed, dva kroky vzad: Kabinet mění počet vládních zmocněnců, přibudou ekologové
Petr Hladík | zdroj: Profimedia

Kabinet zrušil pozice pěti vládních zmocněnců. Konkrétně jde o zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, pro evropský výzkum, pro jadernou energetiku, pro sport a pro strukturálně postižené regiony. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vláda naopak dva nové zmocněnce ustanovila.

„Naší snahou byla racionalizace postů. Některé z nich byly dlouhodobě neobsazeny,“ uvedl ministr. Většina pozic je podle něj nahrazena jiným způsobem, například operační fond spravedlivé transformace spravuje ministerstvo životního prostředí, sport je pod záštitou Národní sportovní agentury. „Všechny pozice pozbyly v průběhu času svůj důvod a i řekněme konsolidačním úsilím vlády jsme k tomuto kroku přistoupili,“ dodal Hladík.

Kabinet naopak ustanovil dva nové vládní zmocněnce. Pro zastupování České republiky při mezinárodních vyjednáváních v oblasti změny klimatu se jím stal Jan Dusík, pro mezinárodní vyjednávání v oblasti ochrany biodiverzity pak Ladislav Miko. Oba zastupovali Česko na mezinárodních jednáních o životním prostředí během loňského předsednictví v Radě Evropské unie.

Oba jsou podle Hladíka vrcholnými odborníky v oblasti životního prostředí, kteří se problematice věnují dlouhodobě. „Za ministerstvo životního prostředí a Českou republiku velmi intenzivně vyjednávali v rámci předsednictví. Jejich kvalit bychom rádi na mezinárodním poli jako Česká republika a vláda využili i nadále,“ doplnil ministr.

Dusík je bývalým ministrem životního prostředí, byl také náměstkem dřívější ministryně vlády Petra Fialy (ODS) Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL). Také Miko v minulosti zastával post ministra, aktuálně je též poradcem prezidenta Petra Pavla pro životní prostředí a udržitelnost.

Zdroje: