Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

PES se drží na nejvyšším stupni, nárůst nakažených nejvyšší za 38 dnů

PES se drží na nejvyšším stupni, nárůst nakažených nejvyšší za 38 dnů
V Česku opět platí zákaz nočního vycházení | zdroj: Profimedia

Rizikový index protiepidemického systému PES se v Česku drží na nejvyšším stupni. Stejně jako v pátek je na 76 bodech ze sta, což je spodní hranice pátého (fialového) stupně pohotovosti. Nárůst počtu potvrzených případů covidu-19 i podíl pozitivních testů v Česku byly v pátek nejvyšší přibližně od poloviny listopadu.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného a podílí se na výpočtu indexu rizika, vzrostlo ze zhruba 1,22 na 1,27.

Oficiálně je PES, podle kterého se mají řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, z rozhodnutí vlády od pátku na čtvrtém stupni. Musejí tak být znovu uzavřeny restaurace, hotely či muzea a galerie, ale třeba obchody a provozovny služeb zůstávají otevřené.

V pátek přibylo v Česku 8800 nakažených, což bylo o zhruba o 2600 více než předchozí pátek a nejvíce za den od 11. listopadu. Podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů v pátek dosáhl 27,7 procenta, což je nejvíce od 14. listopadu. Od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku bylo zaznamenáno asi 619 000 nakažených, z nichž 10 271 zemřelo. Aktuálně nemocí trpí asi 77 000 lidí, v nemocnici jich je 4694 lidí, z toho 589 ve vážném stavu.

Téměř všechny regiony v Česku mají aktuálně index rizika PES na úrovni pátého stupně. V Plzeňském a Karlovarském kraji vystoupal rizikový index až na 86 bodů. Pouze ve čtyřech regionech je zatím ještě na čtvrtém stupni. Nejníže je nadále v Praze, kde činí 64 bodů.

Pokud se rizikové skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zlepšení má podle dřívějších vyjádření ministerstva zdravotnictví index zůstat v nižším pásmu sedm dní a pro zhoršení tři dny. Před pátečním oficiálním přechodem ze třetího do čtvrtého stupně ale bylo rizikové skóre na úrovni čtvrtého stupně PES dokonce skoro dva týdny.

Jestli bude rizikové skóre PES setrvale vysoké, expertní skupina ministerstva bude podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) řešit, zda úřad přechod do nejpřísnějšího stupně vládě navrhne. Podle Blatného je cílem zejména ochránit kapacity zdravotnického systému.

Zdroje: