Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Páter Havel o postoji českého Honzy ležícího za pecí, Vánocích i poměrech v Česku

Páter Havel o postoji českého Honzy ležícího za pecí, Vánocích i poměrech v Česku
České vánoce | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Vánoce jsou nejen svátky klidu, ale i zamyšlení. Jaký názor má na současnou politickou situaci v zemi, na situaci v církvi a co by přál lidem v České republice, na to jsme se zeptali jihočeského duchovního, Pátera Tomáše Cyrila Havla.

Pane faráři, co pro Vás znamenají Vánoce, Štědrý den, večer?

Především jsou setkáním s mnoha lidmi. Rozhovory. Naslouchání. V mnoha lidských příbězích se mohu setkat s  bídou i velikostí a vše se pak snažím spojit s pohledem na dítě položené v jeslích každého z betlémů i v té nejzapadlejší vesnici, protože i tady žijí lidé, kteří jsou velicí i malí zároveň. Jako křesťan pak věřím, že příběh o Bohu, který vstupuje do tohoto našeho lidského chléva a stává se jedním z nás, nám vrací důstojnost a vybízí ke vzájemnému uznání a respektu, což je velká výzva pro každého člověka „dobré vůle“ bez rozdílu.

Jaká si myslíte, že je v české společnosti nálada?

Netroufám si vyslovit nějaké obecné stanovisko. Jsou lidé, kteří jsou spokojení a lidé, kterým se nedaří dobře. Myslím si, že lidé si umí na rovině sousedských vztahů a rodinných vazeb pomoci, když je třeba a stát jeden při druhém. Toho si vážím a snažím se to podporovat. Jednoduše – když se nám nedostává základních věcí od systému, je dobré se učit obdarovávat se tím, co nám chybí, vzájemně.

Zdroje: