Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Novinář Best jde s pravdou ven: Kdo chce uspět v ČR, musí držet hubu a krok

Novinář Best jde s pravdou ven: Kdo chce uspět v ČR, musí držet hubu a krok
zdroj: tisková zpráva

S americkým novinářem Erikem Bestem, působícím v Praze, jsme se během svátečního rozhovoru zaměřili na možný budoucí vývoj v příštích letech. Best zabrousil i k otázce, jak dlouho bude Amerika největší velmocí a zda naše osudy řídí velké a často tajné nadnárodní organizace.

Podle Erika Besta není zcela jasné, co vše se za pět deset let bude dít v Evropské unii či v Americe a jestli bude pokračovat současná vleklá krize, která na druhou stranu není nijak razantní. „Očekávám, že domácí finanční skupiny budou mít čím dál větší moc a prostor a mnoho mezinárodních skupin odejde, třeba s ohledem na státní zakázky,“ soudí o naší zemi.

„Považuji za varovné, i když nejsem velký zastáncem eura, že ODS chce v nové koaliční smlouvě mít ukotveno referendum o vstupu do eurozóny, což vidím jako snahu ODS to euro zmařit. Při referendu je v dnešní době jasné, jak by dopadlo,“ je přesvědčen novinář.

Všichni se budeme mít stejně (špatně)

Celkově je tu ale podle něho vidět snaha, aby na tom všichni v Evropě byli víceméně podobně. „To znamená, že když přijde větší krize, všichni v tom budou zapojeni, angažováni a téměř nikde nebude žádný ostrůvek prosperity. Snaha je taková, aby Evropa byla buď celkově úspěšná, nebo naopak. Německo se toho pochopitelně bojí, ale nedávno jsme viděli, že souhlasili s částí bankovní unie. Plán je takový, abychom na tom byli všichni stejně,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Zdroje: